Доматите се цепват накръст от долната страна и се попарват с вряла вода, лед което веднага се охлаждат в купа с ледена вода
Обелват се, нарязват се на четвъртини и се отстранява семето им, след което доматите се нарязват на парченца
Лукът и морковите с нарязват наситно и се запържват в предварително загрятите масло и зехтин заоколо десет минути
В тенджерата с лука и морковите се добавят доматите, магданозът, 2 стръка прясна или 1/4 ч.л. сушена мащерка, дафиновият лист, 100 мл вряща вода и се подправя със сол и черен пипер на вкус
Супата се вари под капак 12-15 минути, след като заври
След това се оттегля от огъня, леко се охлажда и се пасира
Супата се поднася с лъжица заквасена сметана и крутони
Крем супата може да се поднесе както топла, така и студена. Забележка: За тази супа се използват добре узрели пресни или замразени домати