Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво е деглазиране и как се прави основен сос

по статията работи: | 10 юни 2013 Прочитания: 10632 1
Един от базисните сосове в готвенето
Какво е деглазиране и как се прави основен сос
Източник: Photl

Деглазирането е готварска техника, която се прилага, за да се отстранят загорелите остатъци от тигана и едновременно с това да се получи сос за ястието.

 

Подходящ е за рецепти със сотирани меса. Покафенелите остатъци от готвенето се получават от т.нар. Maillard reaction - или реакция на аминокиселина и редуцираща захар, т.е. карамелизиране.

 

Когато едно парче месо се пече, пържи на тиган или се приготвя по друг начин сухо, на дъното на тигана се отлагат малки парченца запечени захари, въглехидрати, протеини, заедно с всички стопени мазнини.

 

Френският термин за това е sucs (сокове). С прости думи "сос на тиган" се прави при сотиране на месо в тиган при висока температура. Месото се вади, по-голямата част от мазнините се изливат, оставя се малко количество.

 

Тиганът се връща на котлона и се излива малко течност, като олио, вино или оцет. След като течността се загрее и запечените парченца се разтворят, се получава основен сос. А и загорялото дъно на тигана вече е чисто.

 

Френските майстор готвачи наричат соса "основен" или "базисен". Вкусът на соса зависи от вида на месото, което е готвено в тигана. Не се добавят никакви допълнителни вкусове или подправки.

 

Може да послужи и за основа на други сосове и дресинги. Ако към този основен сос се добавят ароматни зеленчуци, като лук или целина, може да послужи и като основа на зеленчукова супа.

 

Сосът може да се сгъсти с добавянето на масло, нишесте или брашно. Оставя се на тих огън до образуването на богат, концентриран вкус.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Sashka Marinova
11.06.2013 | 11:12
интересно
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...