Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кой се крие зад готварската шапка?

по статията работи: | 27 май 2013 Прочитания: 970 3
Запознайте се с прелюбопитната история на високата бяла шапка
Кой се крие зад готварската шапка?
Източник: Wikimedia Commons

Дори и да не сте пристъпвали в кухнята на някой от по-изисканите ресторанти, със сигурност сте гледали филми или поне картинки с готвачи. Благодарение на този факт сте наясно, че те носят шапки и че тези шапки не могат да се сравнят с нищо, което сме свикнали да виждаме по улиците.

 

Някъде бях прочел, че тази така специфична форма служи, за да отвежда по-ефикасно топлината от главата на разгорещения готвач, но това, разбира се, са пълни глупости. Не по-непълни са и останалите глупости, които прочетох по повод произхода на този аксесоар.

 

Едната версия ни отвежда в ХVІІ век, когато готвачите са се считали за учени хора, както е и съвсем редно да бъде. А както може би знаете, по онова време учените съвсем не са си получавали заслуженото уважение а дори напротив – често са били преследвани.

 

Свикнали сме ролята на преследвача в подобни случаи да се играе от Църквата, но тук явно има някакво изключение, тъй като преследваните са се криели именно в християнските храмове и дори са се предрешвали като местното духовенство.

 

В един момент явно са изневерили на учеността си и са проявили някаква форма на богобоязливост, тъй като са решили да не прекаляват и да се разграничат от свещениците, нахлупвайки бели калимявки. Много недостоверен вариант, но все пак заслужаващ няколко реда.

 

Другият също е много интересен. Той се позовава на историята на древните асирийци, които са имали тривиалния навик да тровят владетелите си в опит за отстраняването им от престола. Ето защо готвачите са били избирани много внимателно и са били на голяма почит в царския двор.

 

Според легендата, тяхната високопоставеност допълнително е била обозначавана посредством своеобразна корона, която много е наподобявала царската, но е била направена от плат и по нея не са бляскали разни кичозни скъпоценни камъни. А специфичните зъбци на инсигнията били възпроизвеждани чрез надиплянето на плата. Много внушително.

 

А сега нещо малко по-правдоподобно, което датира от първата половина на ХІХ век, когато е живял великият "крал на готвачитеи готвач на кралете" Мари-Антоан Карем. Същият се смята за баща на класическата френска кухня и е положил основите на голяма част от кулинарната терминология, която се употребява днес, както и на все още актуалното разделение на труда в кухните. За да разграничи функцията и ранга на всеки един от своите готвачи, Карем им възлага да носят шапки с различна височина, като за себе си запазва най-извисяващата се от всички.

 

За специфичните дипли по шапката пък се твърди, че най-вероятно са символизирали майсторството на готвача, за когото се е казвало, че трябва да е в състояние да сготви яйце по минимум сто различни начина. Оттам и стоте гънки. Днес едва ли сред нас има такъв изкусен кулинар, затова и стандартният брой на диплите е 48. А може би всичко се дължи на страха от холестерола, не знам...

 

Ако искате да научите още много вероятни и невероятни истории, последвайте Кирил и Fitwell-ската компания във Фейсбук и ще бъдете подобаващо обслужени!

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
rozalij atanasova
28.05.2013 | 11:33
Много интересна история за готварската шапка.
2
Много интересна статия :)
1
Kremena Peteva
27.05.2013 | 16:49
"Едната версия ни отвежда в ХVІІ век, когато готвачите са се считали за учени хора, както е и съвсем редно да бъде" - ами да
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...