Брашното се пресява, прави се кладенче и се слагат яйца, масло, сол, захар, сока на половин портокал.
Прясното мляко се затопля и в него се размива половин кубче прясна мая с 1 с.л. захар. Оставя се да шупне и се прибавя на струйка към брашното, като се замесва до получаване на гладко и меко тесто. Покрива се и се оставя на топло за около час да втаса.
Готовото тесто се разделя на две равни половинки и всяка една се разточва на правоъгълна кора с дебелина 1 см. Намазва се с течен шоколад и се навива на руло.
Реже се на еднакви ролца (охлювчета) и се реди в тава с хартия за печене, като се започва с едно руло най-отгоре и се продължи на следващите редове, като се увеличават броя им така, че да се получи желаната форма.
С другата кора се процедира по същия начин - маже се, навива се на руло и се реже.
Оставят се да втасат още за 20 мин и се намазват с жълтък.
Пече се на 170 С за 30 минути.
Накрая се украсява с парченца портокал и пудра захар.
Може да се отдели малко от тестото и да се импровизира с направата на малки подаръчета, които да се сложат под елхичката, моите веднага след изпичане бяха изядени :)
Добър апетит!