Той е пухкав, приготвя се бързо и е ужасно вкусен. Дами и господа, представяме ви Омлета. Той е роден е във Франция и историята е следната.
Когато Наполеон пътувал из Южна Франция, отседнал заедно с войската си в малко градче. Там опитал от местното ястие за първи път и толкова му харесало, че поръчал да се съберат всички яйца в града и да приготвят омлет за цялата му войска.
Е, не знаем дали точно така се е случило, но обичаме историите. Омлетът, в традиционния си вид, представлява разбити яйца, приготвени с масло или олио.
Днес, под омлет разбираме към разбитите яйца да има и богат пълнеж от сирене, зеленчуци, месо, колбас (обикновено шунка). Или различни комбинации на тези продукти.
Как се добива пухкавата текстура? Яйцата, или понякога само техните белтъци, се разбиват с малко мляко или сметана, може и вода, като идеята е да се получат балончета в текстурата.
В домашни условия някои предпочитат да добавят малко бакпулвер, за постигане на така примамливата пухкава текстура, на която почти никой, уважаващ себе си лакомник, не може да устои.
Смята се, че омлетът е наследник на ястие, което се е приготвяло векове преди това. За него пише и Франсоа Рабле в своя известен роман "Гаргантюа и Пантагрюел". Да, така е, омлетът се радва на всенародна любов.
През 1994 година на 19 март беше приготвен най-големият омлет в света. За него са използвани 160 000 яйца. Рекордът е направен в Йокохама, Япония. Но през 2002 година бил подобрен в Канада, където измайсторили омлет тежащ почти 3 тона.
Чак такъв няма нужда, но можете да опитате да нахраните цялата фамилия с омлет, направен от едно яйце. Да, но от ето това. По света ще срещнете наистина много варианти на омлета.
От най-познатия, който се води Денвърски омлет, с шунка, лук и чушки, през китайския омлет със стриди, до т.нар. бял омлет, в който се използват само белтъците, за да се избегнат мазнините и холестерола от жълтъка.
Френският омлет се прави от разбити яйца, изпържени в много силно загрята мазнина – масло или олио. Поръсен само със сол и пипер, в най-честия случай се добавят малко наситнени домати или лук за вкус и билки – кервел, пелин, магданоз.
Омлетът, може би, е едно от най-разпространените ястия. Почти няма страна, която да не се радва на вкуса на разбитите яйца, изпържени в тиган заедно с малко зеленчуци и подправки.
А сега ви предлагаме да опитате някоя от тези рецепти: