На този ден не се работи на полето, жените не си мият главите, за да не станат "въртоглави" и "щури" т.е. да не страдат от главоболие и световъртеж
На трапезата се сервира варена свинска глава, баница, жито
Сутринта на първия празничен ден (винаги неделя) всички отиват на тържествена църковна служба. Свещта от църквата се отнася в дома
Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни (най-вече тези от животински произход) не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата
В народните представи Видовден се тачи в чест на Вида - сестрата на двамата светци-градушкари Вартоломей и Елисей.
За предпазване от градушка се спазва строго забраната да се работи.
В отделни райони...
Боядисаните яйца, според народните вярвания, имат магическо и предпазващо свойство
На Гергьовден се коли агне като жертва на светеца-покровител. Приготвя се общоселска трапеза, която се прави "на зелено" в църковния двор
През трите поредни дни се гадае, какво ще бъде времето в началните месеци на идната година (януари, февруари и март).
През октомври има един голям празник, който е дал и името на месеца, наречен някога Димитровски. Разбира се става дума за Димитровден - на 26-ти октомври.
Черковният празник е в чест на Светия...
Този ден се смята за празник на душите, на духовете на починалите, които на Духовден се завръщат в света и присъстват на църковна служба
В Ломско се празнува за предпазване от оплешивяване. Плешивите хора събират билки и ги варят. С отварата си мият главите
Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете
Дните от Игнажден до Коледа се наричат Мъчници. Това название е предопределено от християнския мит за Богородица, чиито родилни болки започват от празника