БЛАТ - яйцата се разделят белтъци и жълтъци, и се разбиват с по половината от захарта.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол и половината от чашата захар, която прибавяме постепенно до пълното й разбиване.
В друга купа разбиваме жълтъците до побеляване с другата половина захар, добавяме олиото и смлените ядки.
Брашното смесване с бакпулвера и ванилената захар и добявяме постепенно към жълтъците редувайки ги с белтъци.
Загряваме фурната на 180 С, застиляме форма с хартия за печене и изсипваме готовата смес. Печем около 25 минути.
Готовият блат изваждаме, отлепваме хартията и оставяме да се охлади на решетка.
Охладеният блат разрязваме на две части с помощта на нож за хляб.
СИРОП - в малък съд добавяме захарта и водата да кипнат за 2 мин, можем да добавим настъргана портокалова кора за аромат.
ГАНАЖ - 200 мл от сметаната слагаме на котлона на клокне (внимаваме да не кипне), добавяме 200 гр шоколад и разбъркваме, добавяме по желание шепа запечени лешници или други ядки.
КРЕМ - Разбиваме останалата част от сметаната, след което добавяме половината от леко охладения ганаш и разбъркваме до получаването на шоколадов крем.
ЗАЛИВКА - стопавяме останалия шоколад с прясно мляко или вода и по желание добавяме кафе за аромат.
Сглобяване на тортата: В тава с отделящи се стени слагаме едната половина на блата, сиропираме я хубаво, добавяме останалата половина ганаш и ядки. Върху тях разпределяме половината от сметановия крем.
Притискаме леко втория блат отгоре, за да не се образуват кухини в тортата и разпределяме втората част от сметановия крем (оставяме около 3 с.л. за украса). Заливаме с разтопения и леко охладен шоколад. Оставяме да стегне в хладилника около час.
Украсяваме по желание.