Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Празнична шоколадова торта

16
Празнична шоколадова торта
Източник: Десислава Николова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Празник:Нова Година
Сезон:зима
Рейтинг: 5
(базиран на 3 отзива)
време
50 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    БЛАТ - яйцата се разделят белтъци и жълтъци, и се разбиват с по половината от захарта.

  • 2

    Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол и половината от чашата захар, която прибавяме постепенно до пълното й разбиване.

  • 3

    В друга купа разбиваме жълтъците до побеляване с другата половина захар, добавяме олиото и смлените ядки.

  • 4

    Брашното смесване с бакпулвера и ванилената захар и добявяме постепенно към жълтъците редувайки ги с белтъци.

  • 5

    Загряваме фурната на 180 С, застиляме форма с хартия за печене и изсипваме готовата смес. Печем около 25 минути.

  • 6

    Готовият блат изваждаме, отлепваме хартията и оставяме да се охлади на решетка.

  • 7

    Охладеният блат разрязваме на две части с помощта на нож за хляб.

  • 8

    СИРОП - в малък съд добавяме захарта и водата да кипнат за 2 мин, можем да добавим настъргана портокалова кора за аромат.

  • 9

    ГАНАЖ - 200 мл от сметаната слагаме на котлона на клокне (внимаваме да не кипне), добавяме 200 гр шоколад и разбъркваме, добавяме по желание шепа запечени лешници или други ядки.

  • 10

    КРЕМ - Разбиваме останалата част от сметаната, след което добавяме половината от леко охладения ганаш и разбъркваме до получаването на шоколадов крем.

  • 11

    ЗАЛИВКА - стопавяме останалия шоколад с прясно мляко или вода и по желание добавяме кафе за аромат.

  • 12

    Сглобяване на тортата: В тава с отделящи се стени слагаме едната половина на блата, сиропираме я хубаво, добавяме останалата половина ганаш и ядки. Върху тях разпределяме половината от сметановия крем.

  • 13

    Притискаме леко втория блат отгоре, за да не се образуват кухини в тортата и разпределяме втората част от сметановия крем (оставяме около 3 с.л. за украса). Заливаме с разтопения и леко охладен шоколад. Оставяме да стегне в хладилника около час.

  • 14

    Украсяваме по желание.

продукти
300 гр.шоколад
1 пак.ванилия
1 щипкасол
2 с.л.олио
2 с.л.какао
2 ч.ч.захар
6 бр.яйца
Коментари(16)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
16
Vesi Paskova
08.01.2015 | 10:10
Не разбрах къде точно се слага 2суп.лъжици какао.За какво е какаото?
15
Desislava Stoyanova
27.02.2014 | 17:25
Много добре изглежда тортата! :)
14
Таня Иванова
06.01.2014 | 18:32
Не разбрах сиропа как се прави-колко захар и колко вода.
13
svetla
30.12.2013 | 10:05
А бе хора, целта на коментара е да се разбере дали рецептата е добра и си струва да се опита или не. Никой не го интересува дали обичате шоколадова торта или не. Или дали е апетитнал Моля тези които са я изпробвали да коментират
12
Svetlozara
11.12.2013 | 17:07
много апетитна изглежда :)
11
за заливката използваме 100 г шоколад 50 мл прясно мляко и 30 мл кафе
10
Отговор на коментар #9 от :
200 г шоколад или съотношение 1 : 1 сметана / шоколад
9
Бойка Иванова
24.03.2013 | 20:10
колко шоколад се слага за ганаж
8
gabriela gabrielova
12.02.2013 | 22:47
Много искам да пробвам тази торта.
7
pepi damjnova
12.02.2013 | 21:36
Отговор на коментар #6 от :
И аз така, предпочитам шоколадовата торта.
6
kalinka kalinkova
11.02.2013 | 23:21
От всички видове торти, предпочитам шоколадовата.
5
zvetanka ivanova
11.02.2013 | 21:58
Добре изглежда тази торта.
4
Орнела Мути
11.02.2013 | 13:32
Тортата изглежда много добре :)
3
Мирела Денчева
11.02.2013 | 12:47
Отговор на коментар #1 от :
Много обичам шоколадови торти .
2
Мирела Денчева
11.02.2013 | 12:46
Тортата изглежда много добре :)
1
ана
11.02.2013 | 11:28
Харесва ми и май ще е вкусна.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D