Замесва се тесто от брашното с бакпулвера, яйцето, олиото и млякото и се оставя за 10 минути да си почине.
Разделя се на две части. Всяка се разточва на правоъгълна кора и се нарязва на ленти по 1 см. С вилица или на ръка се навива всяка лентичка на охлювче.
После се пържат в загрято олио. Аз не пържа, а нареждам в тава с хартия. Печем за 25-30 минути в загрята на 180 С фурна.
Приготвя се сиропа, като се сипва вода и захар, ванилия и лимонов сок и се слага да заври. Снема се от котлона и се охлажда предварително.
С решетъчна лъжица се пускат изпечените охлювчета и щом се напоят, се нареждат в чиния.
Оставям в хладилник да се охладят и да попие сиропа. Много са сочни и вкусни.
Да ви е сладко!