Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кой измисли сайдера?

по статията работи: | 17 юни 2014 Прочитания: 1672
Плюс рецепта за приготвяне
Кой измисли сайдера?
Източник: Thinkstock/Guliver

Хранителните историци и хроникьори са на мнение, че от хилядолетия насам ябълките са използвани за направа на сайдер.

 

На някои места по света, особено в Америка, сайдерът е познат като безалкохолна напитка.

 

Но у нас се радваме на една рахладителна напитка, леко газирана и с достаъчно процентно съдържание на алкохол, което да ни отпусне в края на деня.

 

Думата сайдер има две значения (може да разбира като алкохолна и като неалкохолна напитка).

 

1.В Северна Америка е известен като неферментирала, непастьозирана и обикновено нефилтрирана ябълкова напитка.

 

2."Твърд сайдер" се нарича онзи, който има алкохолно съдържание, както може би се досетихте.

 

Във Великобритания се използва определен сорт ябълки за направа на напитката.

 

Още от Англо-Саксонските времена се е приготвяла алкохолна напитка от ферментирали ябълки.

 

В Кент и Съсекс били засадени първите ябълкови градини, предназначени за отглеждането на плодове за сайдер. Но бързо мълвата за приятната напитка "заляла" и южните части на Англия.

 

Норманите донесли думата сайдер на територията на Англия, заедно и с рецептата. Нейните корени водят към гръцката дума sikera (твърд алкохол).

 

Освен ябълки, могат да се използват и крушиза направа на питието, или да се приготви изцяло от круши в зависимост от вкуса.

 

Искаме да ви дадем един съвет: опитайте да си приготвите сайдер в домашни условия. Става наистина вкусен и много ароматен (без добавени емулгатори на вкуса).

 

Нашата рецепта е за безалкохолен сайдер, но в топлите дни е добре да се заложи именно на напитките без алкохол.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 297 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...