Измийте патладжаните (може да ползвате и тиквички). Нарежете ги на половина по дължина. С лъжица внимателно издълбайте месестата част на патладжаните. Нарежете на малки кубчета.
В тиган с малко зехтин задушете каймата с лука. Добавете измития ориз, остатъците от патладжаните и нарязаните маслини.
Задушете за около 15 минути. Свалете от котлона. Подправете с подправките. Оставете леко да изстине и поеме от аромата им.
Напълнете патладжаните със сместа. Подредете в тавичка покрита с хартия за печене.
Печете на 180-200 С за около 20-25 минути. Извадете от фурната и поръсете с пармезан.
В чиниите за сервиране направете две ивици от соев сос, поставете отгоре патладжаните. Гарнирайте с кисели краставички по желание. Добър апетит.