Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шаран

по статията работи: | Прочитания: 1957 3
Една полезна и вкусна риба
Шаран
Източник: Wikimedia Commons

С наближаването на Никулден всички ние се замисляме каква риба да изберем и по какъв начин да я приготвим. И тъй като най-разпространеният морски представител, който присъства на празничната трапеза в този ден, е шаранът, сега е моментът да разберем малко повече за него.

 

Шаранът (Cyprinus caprio) е сладководна риба, която спада към семейството на каракудата. Той може да достигне до 120 см на дължина и до 35 килограма тегло. Шаранът е всеяден. В ранна възраст той се храни с планктон, а с увеличаване на теглото му преминава към консумация на различни видове организми, живеещи на дъното на водните басейни. Размножава се през пролетта. Тъй като шаранът е опитомен вид и лесно се развъжда, той е една от любимите риби не само на кулинарите, а и на рибарите. Освен това, той лесно понася и големи температурни разлики във водата.

 

В българските води от много години насам шаранът намира отлични условия за живеене. За негова родина обаче се счита Азия и Източна Европа. Макар да съществуват твърдения, че римляните са съхранявали и консумирали шарани, едва през Средновековието започва главното им развъждане във водни басейни в Европа. Този вид риба често се свързва и с манастирите, тъй като по време на пости именно той е замествал месото.

 

Развъждането на шараните започва през месеците май и юни, когато по камъни и водни растения женските шарани хвърлят хайвера си - до 500 000 хайверни зрънца. След това малките рибки се отглеждат в плитки, обрасли с растителност басейни, а през есента се преместват в по-дълбоки басейни за презимуване. Така, когато са заровени в тинята, са защитени от студа.

 

Чрез развъждане и селекциониране в продължение на столетия от шарана са създадени многобройни раси. Сред основните видове са: люспест шаран, чието тяло изцяло е покрито с люспи; огледален шаран, който има няколко големи люспи, разпилени по цялото тяло; както и гол шаран, който няма никакви люспи.

 

Други разпространени видове са: линеен шаран, който е подобен на огледалния, но люспите му са разположени само по гръбнака;  както и тревист шаран (Амур), който е подобен на люспестия, но е с издължено тяло и обърната нагоре уста.

 

Всеизвестен факт е, че качествата на шарана са много на брой. Той е предпочитана риба при спазване на диети или при режим на здравословно хранене. В състава си средно той съдържа следните хранителни стойности:

 

За 100 грама:

 

Калории: 100 Ккал

 

Белтъчини: 17.7 г

 

Мазнини: 5.6 г

 

Наситени мазнини: 1.1 г

 

Омега-3 мастни киселини: 0.6 г

 

Калций: 41 мг

 

Калий: 332 мг

 

Фосфор: 415 мг

 

Селен: 20 микрограма

 

Витамин D: 3.8 микрограма

 

Ейкозапентаенова киселина (ЕРА): 66 мг

 

Докозахексаенова киселина (DHA): 60мг

 

Огромна част от производството на шарани се пада на аквакултурата. В световното производство на шарани най-голям дял притежава Китай с 80 %. След него, като основни производители се сочат Индонезия, Виетнам, Европейският съюз, Русия, Бангладеш и Бразилия. Шаранът е традиционно ястие за Централна Европа. Двете държави с най-голямо производство са Полша и Чешката република. В рамките на ЕС търговията се ограничава до изнасяне от Чешката република към Германия. Този вид риба остава непознат в много от държавите членки.

 

В България обаче шаранът си остава предпочитана риба за традиционната трапеза на Никулден, а и не само. Много кулинари предпочитат тази риба заради лесното й улавяне, а и заради качествата, които притежава.

 

Ето и нашите рецепти за шаран, които ви предлагаме да опитате.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Отговор на коментар #1 от Radina:
Не всички са такива,дивия не мирише на тиня.
2
Emnuella
05.12.2013 | 15:32
Наистина рибката е много полезна.
1
Radina
05.12.2013 | 15:09
не харесвам много шаран,много е мазен и мирише на тиня :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...