Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Съвети за Никулден: готвене на риба

по статията работи: | 20 ноември 2013 Прочитания: 3620 2
Изберете по кой начин ще приготвите рибата за празника тази година
Съвети за Никулден: готвене на риба
Източник: Thinkstock/ Guliver

Наближава един от най-хубавите празници – Никулден. Улисани в забързания ден, има голяма вероятност да се окажете без план в главата си, за това как да приготвите рибата за празника.

 

За да не случва тази неприятна ситуация, ще ви предложим най-добрите начини да сготвите риба. Можете да изберете най-удобния за вас и този, който ще се хареса на семейството ви.

 

Има едно важно правило, което трябва да запомните, когато готвите риба: "оставете я на мира!". Това означава, че ако приготвяте риба на тиган или грил, оставете я да се готви за няколко минути без да я пипате. Така рибата ще придобие великолепна коричка и, най-важното, ще се отдели сама, когато е готова да се обърне от другата страна.

 

Риба на грил

 

По-здравите и тлъстички риби (сьомга, риба тон, риба меч, акула) са много подходящи за гриловане. Трябва да се уверите, че грилът ви в много добре изчистен от последния път, когато сте го ползвали, и че е намазнен добре, преди да сложите рибата върху него. Ако това е спазено, то когато оставите рибата да се запече от едната страна, тя сама ще ви покаже кога да я обърнете.

 

Ако искате да гриловате крехки рибни филета, то тогава сложете алуминиево фолио на скарата и разположете филетата върху него. Не покривайте филетата отгоре, защото рискувате да получите пушена риба, и то не по правилния начин.

 

Риба на пара

 

Ако харесвате този метод, то тогава най-добрият начин е да приготвите рибата в специален съд за готвене на пара. Може да е бамбуков, от неръждаема стомана, с тефлоново покритие и т.н. Можете да използвате и бульон, вместо вода. Не я оставяйте да заври или да се загрее прекалено бързо. Това ще сготви рибата за много кратко време и няма да е толкова вкусна.

 

Риба в микровълнова фурна

 

Може да се получи много вкусна риба, стига да следвате тези няколко стъпки. Трябва да обърнете рибата, след като сте я сготвили от едната страна, и да я печете за същото време и от другата. Така ще се сготви равномерно отвсякъде.

 

Ако приготвяте филета с неравномерна дебелина, то сгънете ги така, че да имат приблизително еднаква дебелина.

 

Риба на скара

 

За да имате най-вкусната риба на скара, трябва да я мариновате добре преди това. Разбира се, трябва да загреете скарата много добре, преди да сложите рибата на нея.

 

Печена риба

 

Печенето на риба в силно загрята фурна наистина прави вкуса й по-наситен и я карамелизира просто божествено. Печете в загрята фурна на 200-210 С. Можете да овкусите рибата преди печенето според вкуса си.

 

Сотирана риба

 

Използвайте малко зехтин и не забравяйте да загреете много добре тигана. Това са двете хитрости, които трябва да спазвате. Също така, не забравяйте първия съвет, който ви дадохме – да не пипате рибата първите няколко минути. Не струпвайте големи количества риба в тигана, сотирайте на порции. Гответе 2-3 минути от едната страна, след това обърнете внимателно и гответе за 1-2 минути (за тънки и крехки филета). За по-дебели филета са необходими 5-6 минути от едната и 4-5 от другата страна.

 

Пържена риба

 

Обикновено по-дълго пържените риби се смачкват, затова бъдете внимателни при обръщането им. Използвайте мазнина, загрята на около 190 С. Пържете по 4-5 минути от всяка страна.

 

Риба в пергамент

 

Това е един от най-хубавите начини да си приготвите риба. Получава се изключително вкусно. Фолиото или пергаментовата хартия издържат на влага, концентрират вкуса на рибата, предпазват деликатната повърхност на рибата.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Отговор на коментар #1 от Пияно пиле:
Разликата е в метода на печене. Скарата пече само от едната страна,а грилът от двете едновременно. Помислете за пиле на грил (как изглежда уредът, в който се приготвя) и класическата скара. Някои домакински печки (както и микровълнови) разполагат с вграден грил.
1
Пияно пиле
21.11.2013 | 13:34
Благодаря за съветите, айде сега кажете каква е разликата между грил и скара? :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...