Наближава един от най-хубавите празници – Никулден. Улисани в забързания ден, има голяма вероятност да се окажете без план в главата си, за това как да приготвите рибата за празника.
За да не случва тази неприятна ситуация, ще ви предложим най-добрите начини да сготвите риба. Можете да изберете най-удобния за вас и този, който ще се хареса на семейството ви.
Има едно важно правило, което трябва да запомните, когато готвите риба: "оставете я на мира!". Това означава, че ако приготвяте риба на тиган или грил, оставете я да се готви за няколко минути без да я пипате. Така рибата ще придобие великолепна коричка и, най-важното, ще се отдели сама, когато е готова да се обърне от другата страна.
Риба на грил
По-здравите и тлъстички риби (сьомга, риба тон, риба меч, акула) са много подходящи за гриловане. Трябва да се уверите, че грилът ви в много добре изчистен от последния път, когато сте го ползвали, и че е намазнен добре, преди да сложите рибата върху него. Ако това е спазено, то когато оставите рибата да се запече от едната страна, тя сама ще ви покаже кога да я обърнете.
Ако искате да гриловате крехки рибни филета, то тогава сложете алуминиево фолио на скарата и разположете филетата върху него. Не покривайте филетата отгоре, защото рискувате да получите пушена риба, и то не по правилния начин.
Риба на пара
Ако харесвате този метод, то тогава най-добрият начин е да приготвите рибата в специален съд за готвене на пара. Може да е бамбуков, от неръждаема стомана, с тефлоново покритие и т.н. Можете да използвате и бульон, вместо вода. Не я оставяйте да заври или да се загрее прекалено бързо. Това ще сготви рибата за много кратко време и няма да е толкова вкусна.
Риба в микровълнова фурна
Може да се получи много вкусна риба, стига да следвате тези няколко стъпки. Трябва да обърнете рибата, след като сте я сготвили от едната страна, и да я печете за същото време и от другата. Така ще се сготви равномерно отвсякъде.
Ако приготвяте филета с неравномерна дебелина, то сгънете ги така, че да имат приблизително еднаква дебелина.
Риба на скара
За да имате най-вкусната риба на скара, трябва да я мариновате добре преди това. Разбира се, трябва да загреете скарата много добре, преди да сложите рибата на нея.
Печена риба
Печенето на риба в силно загрята фурна наистина прави вкуса й по-наситен и я карамелизира просто божествено. Печете в загрята фурна на 200-210 С. Можете да овкусите рибата преди печенето според вкуса си.
Сотирана риба
Използвайте малко зехтин и не забравяйте да загреете много добре тигана. Това са двете хитрости, които трябва да спазвате. Също така, не забравяйте първия съвет, който ви дадохме – да не пипате рибата първите няколко минути. Не струпвайте големи количества риба в тигана, сотирайте на порции. Гответе 2-3 минути от едната страна, след това обърнете внимателно и гответе за 1-2 минути (за тънки и крехки филета). За по-дебели филета са необходими 5-6 минути от едната и 4-5 от другата страна.
Пържена риба
Обикновено по-дълго пържените риби се смачкват, затова бъдете внимателни при обръщането им. Използвайте мазнина, загрята на около 190 С. Пържете по 4-5 минути от всяка страна.
Риба в пергамент
Това е един от най-хубавите начини да си приготвите риба. Получава се изключително вкусно. Фолиото или пергаментовата хартия издържат на влага, концентрират вкуса на рибата, предпазват деликатната повърхност на рибата.