Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бял шоколад - не какао, а какаово масло

по статията работи: | Прочитания: 5792 4
За първи път бял шоколад е произведен през 30-те години на 20 век
Бял шоколад - не какао, а какаово масло
Източник: Thinkstock / Guliver

Шоколад ли е белият шоколад?

 

Това е въпрос, който по никакъв начин не засяга любителите на бялата разновидност. Реално погледнато обаче, белият шоколад не е истински шоколад, не съвсем.

 

Защото не съдържа никаква какаова маса.

 

Все пак и в него има "какаова следа" - именно какаовото масло, което трябва да съставлява поне 20% от продуктите.

 

Какво още се съдържа в белия шоколад?

 

Захар, мляко и ванилия. И, въпреки че не ухае на какао, той също е известен със своя приятен аромат. Всъщност, именно липсата на какао в състава позволява на останалите компоненти да изпъкнат.

 

Интересното при тази "шоко" разновидност е, че може да стои на стайна температура съвсем спокойно, без да се разтопи. Прибирането му в хладилника е противопоказно, защото лесно приема ароматите на останалите продукти.

 

За да бъде обявен за бял шоколад и да носи този етикет, то в него трябва да се съдържат поне 20% какаово масло, 14% сухо мляко, 3.5% млечни мазнини и не повече от 55% захар или други подсладите.

 

Тези стандарти са едни и също както за САЩ, където са въведени за първи път, така и за Европейския съюз.

 

За първи път бял шоколад е произведен през 30-те години на 20 век от известна швейцарска компания.

 

От тогава до днес, белият шоколад е натрупал много последователи от целия свят и е любим на сладкарите, които го използват в страхотни десерти.

 

Каквито са

 

Чийзкейкът с бял шоколад

 

Мусът от бял шоколад

 

Бонбони с маскарпоне и бял шоколад

 

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
ана
09.07.2013 | 14:12
Отговор на коментар #3 от ruslana:
И аз съм така.
3
ruslana
09.07.2013 | 13:56
любимия ми шоколад, не че съм голям почитател де, но ако трябва да избирам ,предпочитам бял пред кафяв.
2
Ekaterina Tsoneva
08.07.2013 | 15:25
обожавам бял шоколад , интересни факти научих за него
1
Илияна
08.07.2013 | 14:02
И аз съм негов последовател! МНОГО ГО ОБИЧАМ!!:)))
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D