Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Етиопия

по статията работи: | 13 февруари 2013 Прочитания: 1570 2
Страната, в която кафето понякога се сервира със сол
Етиопия
Източник: Wikimedia Commons/Rama

В основата на етиопската кухня са хлябът, яхниите, зърнените култури и подправките. Типичното етиопско ястие представлява комбинация от inhera (вид питка) и различни видове яхнии, като всяко от племената в страната приготвя свои уникални комбинации. Кафето също заема важно място в етиопската кухня, като след всяко хранене се пие еспресо.

Етиопците ядат използвайки дясната си ръка, с която отчупват парчета
injera за да загребат от ястието.

Тъй като Етиопската ортодоксална църква препоръчва периоди на пости, включващи сряда, петък и Великите пости в етиопската кухня има много постни ястия. Етиопските готвачи използват голям набор от източници на мазнини за готвене, най-употребяваните от които са сусам, шафран и
nug (познато още като "черно семе").

Berbere е комбинация от смлени люти чушки и други подправки, която се използва в голяма част от ястията. Друга важна съставка в етиопската кухня е niter kibbeh – рафинирано масло овкусено с джинджифил, чесън и някои подправки, като кориандър, кардамон, куркума или канела.

При приготвянето на яхния първоначално готвачът запържва и задушава накълцан червен лук. След като лукът омекне се добавя
niter kibbeh (в случаите когато ястието трябва да е постно – растителна мазнина). След мазнината се добавя berbere, ако яхнията ще е пикантна или готвачът пропуска тази стъпка ако ще приготвя alicha wat (яхния без berbere). В случаите когато имаме особено люто berbere, то може да се добави преди мазнината, удължавайки по този начин времето в което то ще се готви и правейки го по-меко. Накрая се добавят месо (телешко, пилешко, козе, агнешко или риба), бобови изделия (грах, леща) или зеленчуци (картофи, моркови, цвекло).

Месото и зеленчуците могат вместо да се приготвят на яхния, да се задушат за да се приготви ястието
tibs. Tibs може да бъде обикновено или специално, като специалното се сервира в гореща чиния смесено със зеленчукова салата. Ястието е описано от първите европейци посетили Етиопия, като печено месо поднесено "за да се направи комплимент или да се засвидетелства уважение на някой".

Друго характерно за страната ястие е
kitfoсурово, смляно телешко месо мариновано с mitmita (много люта подправка) и niter kibbeh. Gored gored е ястие много подобно на kitfo, но при него телешкото месо е нарязано на кубчета вместо смляно.

Fitfit (firfir, когато е с berbere) е типичната закуска и се прави от накъсан хляб (injera) с подправки. Друга популярна закуска е duletпикантна смес от шкембе, черен дроб, телешко месо, чушки и injera. Fatira е голяма пържена палачинка, често с яйце, която се яде с мед.

Кафето заема централно място както в икономиката на Етиопия така и сред напитките консумирани от населението. Също толкова важна е и церемонията по сервиране на самото кафе. Приготвящият кафето изпича кафеените зърна, след което обикаля стаята с тях за да могат присъстващите да усетят аромата на кафето. След това смила кафето използвайки традиционен инструмент наречен
mokecha. Смляното кафе се слага в jebena (глинен съд за варене на кафе), сварява се с вода и се сервира в малки чашки наречени si'ni.

Обикновено кафето се сервира със захар, но в доста части на Етиопия го сервират със сол. Към кафето могат да се сервират и пуканки или сладки. В повечето домове, зоната за пиене на кафе е обградена от зелена трева и е със специални мебели. Пълната церемония се състои от три приготвяния на кафе и е придружена от изгаряне на тамян.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Svetlozara
12.06.2013 | 11:06
Отговор на коментар #1 от Vanessa Apostolova:
наистина, всяко местенце си има своя чар и нещо,което да не разбираме :)
1
Vanessa Apostolova
14.02.2013 | 14:29
Много интересна статия! КОлко интересни места има по света!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...