Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Защо съществуват кулинарните блогове?

по статията работи: | 03 юли 2013 Прочитания: 1559 5
Любопитно проучване, изследващо причините за създаването на кулинарен блог
Защо съществуват кулинарните блогове?
Източник: Thinkstock / Guliver

"Блогването" на тема храна става все по-разпространено в България, а в световен мащаб може да се каже, че се наблюдава цяла епидемия. Хората, които със страст готвят, снимат и споделят своите рецепти в уеб пространството, сякаш се увеличава с всяка изминала секунда.

 

Несъмнено зад това явление се крият различни фактори – социологически, психологически, житейски. Провокирани от любопитния въпрос, какво точно подтиква хората да вписват кулинарни блогове, Foodista и алтернативният сайт за пътешественици Zephyr Adventures решават да проведат свое собствено проучване.

 

Хората зад двата проекта всъщност са и организаторите на първата и единствена по рода си Международна конференция на кулинарните блогъри (International Food Blogger Conference), състояла се за първи път през май 2009 година.

 

Изследването им, озаглавено "The State of Food Blogging”, е извършено през февруари 2012 и показва най-честите причини, вдъхновяващи хората да създават лични кулинарни страници.

 

В проучването участие взимат 694 блогъри от цял свят. По-голяма част от тях вписват "граждански" блогове, друга част са обвързали блога си със своя компания, а най-малката представителна група е обвързала блогването с някаква корпорация. Самото изследване се изразява в попълването на онлайн въпросник, състоящ се от 30 въпроса.


 Източник: Foodista.com

 

Както може да се предполага, отговорите на участниците показват, че голям процент от блогърите вписват страниците си за свой собствен интерес.

 

Около 73% от участниците живеят в САЩ, 11% - в Европа, 9% - в Канада, а останалите 7 са разпръснати в други части на земното кълбо.

 

Любопитно е, че 84.5% от блогърите са жени. 11% от тях са на възраст от 24 години надолу, 67% - между 25 и 44.


Източник: Thinkstock/ Guliver

 

69% от участниците са или женени, или във връзка, докато 35% са родители.

 

Почти половината (48%) всъщност имат постоянна работа, което означава, че вписването на блог е по-скоро хоби. 21% пък работят за себе си (например на свободна практика), 10% работят почасово.

 

Според резултатите на изследването, само 7% от блогърите-родители са останали вкъщи, за да се грижат за децата си.


Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Ако очаквате, че кулинарният блог задължително означава наличие на професионални познания в кулинарията, се лъжете. 45% от 694-те блогъри са посочили, че нямат никакъв опит, който по някакъв начин е свързан с храната. Най-често срещаният професионален опит на участниците е в сферите на журналистиката и маркетинга, както и на ресторантьорството.

 

Въпреки че е почти невъзможно да се определи средностатистически блогърски прототип, организаторите стигат до заключението, че типичният собственик на блог е жена на възраст между 30 и 40, която най-често живее в САЩ.


Източник: Mad Men

 

На въпроса "Защо имате кулинарен блог", 88% от участниците отбелязват храната като своя страст. 49% посочват отговора: "За да създам име в кулинарния свят". 48% избират опцията "За да изкажа свободно своето мнение." 44% се спират на отговора "Писането е моята страст". 41% пък посочват, че силно се надяват блогът им, от хоби, да се превърне в постоянна работа.

 

В заключение може да се твърди, че храната е най-честият мотиватор за създаването на блог.


Източник: Люба Грънчарова

 

А как блогърите измерват успеха си? Най-често – чрез личната удовлетвореност. Ако блогът ти те прави щастлив, значи си успял.


Разбира се, уникалните посетители и коментарите също са важни.


59% от блогърите посочват първите като мярка за успех, а 44% - коментарите. Медийният интерес също е фактор.

 

Най-странно обаче ми се струва това, че едва 11% от участниците посочват приходите като значим момент от вписването на кулинарен блог.

 

В заключение мога да кажа, че, въпреки масовата комерсализация на живота, храната и всички нейни производни, в уеб пространството и извън него, най-често служат за удоволствие. И се правят от любов.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и бъдете наши постоянни спътници в кулинарията!

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
за да се научим да готвим , пишат полезни съвети за начинаещи
4
Vqra Petrova
03.07.2013 | 16:35
:) аз пък не ги намирам за особено нужни, предпочитам място с рецепти, без комплексарсно сърдене после което следва след като вземеш една рецепта и сготвиш и се почва ама ти от де я взема,ама що от там, що на чинията не е издълбано името на блога, я стига :D
3
Отговор на коментар #1 от Вилияна Мичовска:
Така е и винаги ни е нужна още една гледна точка:)
2
Много ги харесвам.
1
Защото са ни нужни :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...