Повечето от нас са свикнали да съхраняват всичко, което се яде, в хладилника. И вие сте така, нали?
Само че не за всички продукти ниската температура е най-доброто решение. Има такива, за които най-добрият вариант за оптимален вкус е стайната температура.
Държим да уточним, че продуктите от списъка не стават отровни, ако ги държите в хладилник. Просто променят вкуса или консистенцията си.
Затова, ако искате да се наслаждавате максимално на долуизброените продукти, не ги съхранявайте в хладилник.
Предварително да ви припомним още една група храни, които по-добре да държим далеч от хладилника.
1. Олио
Нямаме предвид само слънчогледовото олио, а всички видове течна мазнина - кокосово, бадемово, зехтин и т.н.
Не че хладилникът им вреди по някакъв начин. Просто след като извадите олиото от хладилника, то ще е в почти твърдо състояние и няма да можете да го използвате веднага.
Ако все пак сте го оставили там, сложете го за няколко секунди в микровълновата. Така то отново ще премине в течно състояние.
2. Банани
Ако съхранявате в хладилник неузрели банани, с цел да узреят, това няма да стане. Студената температура спира процеса на зреене, така че след като ги извадите, ще са си точно толкова зелени, колкото и преди това.
Ако пък бананите са узрели, в хладник ще придобият крайно неприятен вид. Кората им ще потъмнее и ще стане доста тънка.
3. Мед
Както знаете, медът е от онези продукти, които не се развалят. Ама наистина никога!
Дори да забравите бурканче с мед в хладилника 3-4-5 години, свойствата му няма да са променени, нито пък вкуса.
Проблемът да съхраняваме мед в хладилника е, че така той доста по-бързо се захаросва и кристализира.
След като го извадите, ще бъде толкова твърд, че трудно ще може да се маже, затова по-добре му намерете място в някой шкаф.
4. Пъпеш и диня
Ако са нарязани, разбира се, правилното съхранение е в хладилник, защото иначе ще ферментират за броени часове.
Но ако все още са цели и неразрязани, по-добре ги дръжте на тъмно и проветриво място. Така антиоксидантите в тях се запазват по-дълго време.
5. Авокадо
Ако сте купили твърдо авокадо и чакате да узрее, преди да го ползвате, това няма да стане в хладилник.
Снимка - scx.hu
Отговорът е същият като при бананите - просто студената температура спира зреенето на плода.
6. Билки и подправки
Ако ги увиете стегнато в прозрачно фолио или специални вакуумни пликове, няма никакъв проблем да ги съхранявате в хладилник
Ако обаче ги оставите просто така, те ще попият от миризмите в хладилника и след това няма как да ги върнете към нормалния им мирис. А все пак именно ароматът е ценното в подправките и билките.
Освен това в хладилник ще изсъхнат доста по-бързо.
Най-добре купувайте малки количества, без значение за какви продукти става дума, за да ги употребите по-бързо. Така ще се наслаждавате на постоянно пресни изделия.
Ако все пак имате в повечко, внимавайте кое къде съхранявате.