Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво НЕ трябва да съхраняваме в хладилник

по статията работи: | 03 юни 2015 Прочитания: 9859
И защо....
Какво НЕ трябва да съхраняваме в хладилник
Източник: http://greatist.com

Повечето от нас са свикнали да съхраняват всичко, което се яде, в хладилника. И вие сте така, нали?

 

Само че не за всички продукти ниската температура е най-доброто решение. Има такива, за които най-добрият вариант за оптимален вкус е стайната температура.

 

Държим да уточним, че продуктите от списъка не стават отровни, ако ги държите в хладилник. Просто променят вкуса или консистенцията си.

 

Затова, ако искате да се наслаждавате максимално на долуизброените продукти, не ги съхранявайте в хладилник.

 

Предварително да ви припомним още една група храни, които по-добре да държим далеч от хладилника.

 

1. Олио

 

Нямаме предвид само слънчогледовото олио, а всички видове течна мазнина - кокосово, бадемово, зехтин и т.н.

 

Не че хладилникът им вреди по някакъв начин. Просто след като извадите олиото от хладилника, то ще е в почти твърдо състояние и няма да можете да го използвате веднага.

 

Ако все пак сте го оставили там, сложете го за няколко секунди в микровълновата. Така то отново ще премине в течно състояние.

 

2. Банани


Ако съхранявате в хладилник неузрели банани, с цел да узреят, това няма да стане. Студената температура спира процеса на зреене, така че след като ги извадите, ще са си точно толкова зелени, колкото и преди това.

 

Ако пък бананите са узрели, в хладник ще придобият крайно неприятен вид. Кората им ще потъмнее и ще стане доста тънка. 

 

3. Мед

 

Както знаете, медът е от онези продукти, които не се развалят. Ама наистина никога!

 

Дори да забравите бурканче с мед в хладилника 3-4-5 години, свойствата му няма да са променени, нито пък вкуса.

 

Проблемът да съхраняваме мед в хладилника е, че така той доста по-бързо се захаросва и кристализира. 

 

След като го извадите, ще бъде толкова твърд, че трудно ще може да се маже, затова по-добре му намерете място в някой шкаф.

 

4. Пъпеш и диня

 

Ако са нарязани, разбира се, правилното съхранение е в хладилник, защото иначе ще ферментират за броени часове.

 

Но ако все още са цели и неразрязани, по-добре ги дръжте на тъмно и проветриво място. Така антиоксидантите в тях се запазват по-дълго време.

 

5. Авокадо


Ако сте купили твърдо авокадо и чакате да узрее, преди да го ползвате, това няма да стане в хладилник.

 

Снимка - scx.hu


Отговорът е същият като при бананите - просто студената температура спира зреенето на плода.

 

6. Билки и подправки 


Ако ги увиете стегнато в прозрачно фолио или специални вакуумни пликове, няма никакъв проблем да ги съхранявате в хладилник

 

Ако обаче ги оставите просто така, те ще попият от миризмите в хладилника и след това няма как да ги върнете към нормалния им мирис. А все пак именно ароматът е ценното в подправките и билките.

 

Освен това в хладилник ще изсъхнат доста по-бързо. 

 

 

Най-добре купувайте малки количества, без значение за какви продукти става дума, за да ги употребите по-бързо. Така ще се наслаждавате на постоянно пресни изделия.

 

Ако все пак имате в повечко, внимавайте кое къде съхранявате.

Рейтинг: 4 / 5 , 171 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...