Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-апетитните запечени картофи

по статията работи: | 20 март 2014 Прочитания: 4539 1
Няма шега и измама в заглавието
Най-апетитните запечени картофи
Източник: http://backtoherroots.com

Картофите са любим продукт на преобладаваща част от българите. Пържени, на кюфтета, в мусака или огретен, на пюре или пък мушнати цели в жарта на огъня, тези кореноплодни са истински приятели на всеки кулинар в страната.

 

Нискобюджетни са, а в толкова много вкусотии могат да се превърнат, че понякога забравяме да ги разнообразим с нещо друго.

 

Ако не ви е омръзнало да хапвате картофи поне 4 пъти в седмицата, съветваме ви да обърнете внимание на вкусната рецепта, която сме на път да ви предложим.

 

Преди това обаче, няколко полезни съвета за печени картофи на фурна.

 

Използвайте голяма, плитка тава, по възможност, с по-тънки стени. Колкото по-плитък и тънък е съдът, толкова по-хрупкави ще станат картофите. Внимамавайте да не ги изгорите, все пак.

 

Разпределяйте ги равномерно в тавата, за да се запекат равномерно. Както при пържените, и тук равномерното им нарязване е от същото значение.

 

Използвайте прясно рендосан кашкавал за поръсване, т.е. не си купувайте пакетиран. Тук тези пакети все още не са толкова популярни (дано никога не станат, впрочем), но ако ви хване мързелът, сетете се за този съвет.

 

Имайте търпение. Печете на умерена температура и достатъчно дълго. Прибързаната работа освен че е срам за майстора, но не дава вкусен резултат. Поне в кулинарията!

 

А сега да преминем към рецептата...

 

Необходими продукти:

 

масло за намазване на тавата

 

5 средни картофи, обелени и нарязани

 

1 средно голяма глава лук, нарязана на тънко

 

сол и пипер

 

2 с.л. свеж магданоз, накълцан

 

2 слайса бекон, запържен и начупен

 

2 ½ ч.ч. рендосан кашкавал

 

½ ч.ч. пармезан

 

1 ч.ч. течна сметана за готвене

 

1 ½ ч.ч. мляко

 

няколко малки кубчета масло

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте предварително фурната на на 180 С. Намазнете дъното и страните на тава с масло.

 

Разпределете по дъното 1 слой от картофите и поръсете със сол и пипер на вкус. Отгоре сложете половината количества лук, магданоз, бекон и 1/3 от кашкавала и пармезана. Повторете процедурата, трябва да завършите с картофки.

 

Смесете млякото и сметана и излейте върху тях, поръсете с масълце. Покрийте с фолио и печете поне 50 минути. Картофите трябва да абсорбират течността.

 

Премахнете фолиото, поръсете с останалото количество кашкавал и пармезан и печете още 20-30 минути, докато хванат хрупкава коричка.

Рейтинг: 4 / 5 , 221 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Radina
20.03.2014 | 16:48
хм.. не изглеждат обаче вкусни!:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !