Картофите са любим продукт на преобладаваща част от българите. Пържени, на кюфтета, в мусака или огретен, на пюре или пък мушнати цели в жарта на огъня, тези кореноплодни са истински приятели на всеки кулинар в страната.
Нискобюджетни са, а в толкова много вкусотии могат да се превърнат, че понякога забравяме да ги разнообразим с нещо друго.
Ако не ви е омръзнало да хапвате картофи поне 4 пъти в седмицата, съветваме ви да обърнете внимание на вкусната рецепта, която сме на път да ви предложим.
Преди това обаче, няколко полезни съвета за печени картофи на фурна.
Използвайте голяма, плитка тава, по възможност, с по-тънки стени. Колкото по-плитък и тънък е съдът, толкова по-хрупкави ще станат картофите. Внимамавайте да не ги изгорите, все пак.
Разпределяйте ги равномерно в тавата, за да се запекат равномерно. Както при пържените, и тук равномерното им нарязване е от същото значение.
Използвайте прясно рендосан кашкавал за поръсване, т.е. не си купувайте пакетиран. Тук тези пакети все още не са толкова популярни (дано никога не станат, впрочем), но ако ви хване мързелът, сетете се за този съвет.
Имайте търпение. Печете на умерена температура и достатъчно дълго. Прибързаната работа освен че е срам за майстора, но не дава вкусен резултат. Поне в кулинарията!
А сега да преминем към рецептата...
Необходими продукти:
масло за намазване на тавата
5 средни картофи, обелени и нарязани
1 средно голяма глава лук, нарязана на тънко
сол и пипер
2 с.л. свеж магданоз, накълцан
2 слайса бекон, запържен и начупен
2 ½ ч.ч. рендосан кашкавал
½ ч.ч. пармезан
1 ч.ч. течна сметана за готвене
1 ½ ч.ч. мляко
няколко малки кубчета масло
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на на 180 С. Намазнете дъното и страните на тава с масло.
Разпределете по дъното 1 слой от картофите и поръсете със сол и пипер на вкус. Отгоре сложете половината количества лук, магданоз, бекон и 1/3 от кашкавала и пармезана. Повторете процедурата, трябва да завършите с картофки.
Смесете млякото и сметана и излейте върху тях, поръсете с масълце. Покрийте с фолио и печете поне 50 минути. Картофите трябва да абсорбират течността.
Премахнете фолиото, поръсете с останалото количество кашкавал и пармезан и печете още 20-30 минути, докато хванат хрупкава коричка.