Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Боза у дома

по статията работи: | 22 юли 2013 Прочитания: 5698 5
Жадни ли сте? Или сте гладни?
Направи си сам: Боза у дома
Източник: http://petitfoura.blogspot.com

Жадни ли сте? Или сте гладни?

Няма значение кое от двете, защото бозата е и напитка, и храна, а тази, която направих, има чудесния вкус от едно време и със сигурност няма нито едно Е, защото е направена единствено от просени зрънца, захар и вода.

Обичам бозата да е гъста, гладка и не много сладка, затова усилията ми бяха да получа точно това. Ако и вашите предпочитания са същите, тогава запишете следната рецепта:


За закваската:

 

2 с.л. пълнозърнесто ръжено брашно

 

1 пълна с.л. захар

 

1 чаша хладка вода

 

Ръженото брашно се изпича в сух тиган, като се внимава да не прегори. Слага се в буркан, добавя се захарта и се долива водата. Затваря се със салфетка и ластиче и се оставя на топло за около 12 часа. По миризмата ще познаете кога е готова закваската - има мирис на онази боза, която сме пили като деца.

 

За бозата:

 

165 гр. просо (ползвах био, а не за папагалчета)

 

2.2 литра вода

 

3/4 ч.ч. захар

 

закваската

 

Просото се смила добре в кафемелачка и се изпича в суха тенджера с незалепващо дъно. Добавят се захарта и водата. Кипва се и се вари десетина минутки на тих огън, като се разбърква, за да не стане на бучки.

 

Понеже брашното не е много фино, на помощ идва пасаторът. Пасираме до гладкост и оставяме да поизстине. Сега е време да се добави закваската.

 

Разбърква се и се оставя на топло за няколко часа, после се прибира в хладилник за през нощта и на следващия ден е напълно готова за пиене.

 

Наздраве! А ако тази статия много ви е харесала, не пропускайте да посетите блога на Радослава!

 

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
работната пчела
23.07.2013 | 11:24
никога не съм знаела как се прави боза :)
4
Emnuella
22.07.2013 | 19:17
По-лесно ми е да си я купя ;)
3
Отговор на коментар #1 от Надя:
Да си призная не съм се и замисляла:)
2
Класика-беничка с боза,и то домашна,ще запомня рецептата.
1
Надя
22.07.2013 | 18:12
Не знаех как се приготвя боза.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...