Готови ли сте за Никулден? Съществува вероятността да сте с доста натоварена програма и все още да не сте решили какво ще приготвяте довечера. Не се притеснявайте, Kulinar.bg ще ви помогне.
Неслучайно на Никулден се отделя толкова много внимание - един от най-вкусните празници е и чудесен повод семейството и приятелите да се съберат около масата. Празникът, посветен на Свeти Никола Чудотворец, покровител на мореплавателите в източноправославната църква, спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. В негова чест се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца.
Ако сте традиционалисти и държите да предложите именно шаран на трапезата, имате богат избор от рецепти. Пълнежът на шарана по френски съдържа ориз, стафиди и канела и би допаднал на по-изтънчените вкусови рецептори, или пък просто на хората, които обичат разнообразието. Шаранът по болярски няма нужда от представяне – това е една класическа българска рецепта.
А какво ще кажете за шаран с бяло вино? „По-изчистен“ е от останалите и предразполага към леко предястие и вкусен десерт.
За любителите на сладко-солените ястия предлагаме рецептата за шаран с мед и стафиди.
Шаранът по селски със сигурност ще събере много овации от цялото семейство. А и за приготвянето му са необходими само пет стъпки!
Ако пък не сте почитатели на шарана, не се отказвайте. Предлагаме риба със зеленчуци, за любителите на леката, приятна вечеря. Друг идеален вариант за Никулден е задушена риба, приготвена с печурки. Няма как да подминем и рибата, приготвена в гърне, с картофи, кисели краставички и доматено пюре. Апетитно звучи, нали?
За хората с ограничено време също имаме вкусно решение – спагети с аншоа и риба тон, макар и никулденската традиция да повелява друго. Иначе никога не отказваме добре приготвената паста.
Тук пък ще научите рецептата за специалния ни сос за риба. Въобще – за всекиго по нещо.
И да не забравим... На имениците – честито!