Почистваме много добре шарана от люспите и хрилете, изхвърляме вътрешностите му. Измиваме много добре отвътре и отвън.
Поставяме го в тавичка по избор, предварително намазана с олио, осолен отвън и вътре и намазан с олио само отвън, защото ще има плънка и в нея има олио, а и да не забравяме, че е мазен самият шаран.
Приготвяме плънката: задушаваме лука, изваждаме настрана малко да поизстине и добавяме орехите, солта, черното пиперче и доматеното пюре.
Осолен шарана отвън и вътре, го напълваме с плънката и зашиваме корема му.
Ако остане плънка, може да се изсипе покрай него, наливате малко водичка по ваша преценка и покриваме с фолио.
Поставяме го във фурната да се пече на 220 градуса за около 1 час, след което махаме после фолиото и допичаме до зачервяване.
Изпечен го слагаме в специално плато за риба и редим резенча лимони отгоре.
Страхотен става – опитайте!