Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Рамен - японска нудълс супа с китайски произход

по статията работи: | 29 ноември 2013 Прочитания: 10510 1
Любопитната история на рамен ни връща в началото на 20 в.
Рамен - японска нудълс супа с китайски произход
Източник: Wikimedia Commons

Всеки любител на азиатската кухня знае какво е рамен – световноизвестната японска супа с нудълс. Всъщност тази супа се приготвя с китайски нудълс, които се сервират в месен или понякога рибен бульон.

 

Често се овкусява със соев сос или подправката мисо, и се гарнира със слайсове свинско, сухи водорасли, зелен лук. Всеки регион на Япония има своя собствена рецепта за рамен, например тонкотсу рамен (от свинско месо с кост) или мисо рамен.

 

Твърди се, че произходът на името е неизвестен или по-скоро – неизяснен.

 

Полската авторка Катаржина Йоана Свиетка (Katarzyna Joanna Cwiertka), в своята книга "Модерната японска кухня: храна, сила и национална идентичност" (Modern Japanese Cuisine: Food, Power, and National Identity), разказва много любопитни неща.

 

Първоначално супата не се казвала рамен. За първи път рецептата се "появява" през 1910 година, когато китайски готвачи в ресторанта Rairaiken в Токио създават ястие на основата на бульон и китайски нудълс.


Китайските нудълс се различават от японските по по-наситения жълт цвят и по-голямата еластичност. Тестото им се приготвя с kansui, специална минерална вода с натриев карбонат.

 

Както споменахме, ястието не се наричало рамен, а шина соба (shina soba). Първата думата е фонетично изменение на думата China (Китай), соба пък се наричат въпросните нудълс от елда.


През следващите няколко години, ресторанти из цяла Япония започват да приготвят и сервират регионални версии на рецептата, използвайки местни съставки за приготвянето й.

 

Шина соба се превръща в най-известното китайско ястие в Япония и в символ на разрастването на японската империя. До началото на 20 век, в тази империя влизат Корея, Тайван, Манджурия, Източен Сибир, части от Китай, както и много тихоокеански острови.


Стига се дори до цялостно усвояване на китайски обичаи, декорации, костюми. Може би днес ни изглежда странно, но колкото повече китайските културни белези и кулинарни обичаи навлизали в Япония, толкова по-близко се чувствали японците до идеята за империя.

 

Казано с други думи, консумирането на шина соба буквално означавало поглъщането на Китай. Самият Китай пък представлявал най-голямата награда за японската империя.

 

Нещата обаче започват да се променят през Втората световна война. Думата Шина се осъжда от все повече японци като символ на империалистичната агресия и военната аргесия към Китай и отвъд него.


Изведнъж шина соба придобива характера на етническа обида, ксенофобия, расизъм. По това време супата започва да се нарича чука соба (chuka soba), като Chuka е по-приемливо наименование за Китай.


През 1958 година компанията Nissin Foods представя на пазара първите пакетирани инстантни версии на това ястие. Бульонът бил пилешки, така че наричат продукта Chikin Ramen.


Самата дума ramen идва от китайските думи за "дърпам" (la) и "нудъл" (mian), тъй като китайските нудълс буквално се "дърпат" на ръка. Въпреки че, ако проверите, със сигурност ще откриете още куп версии относно произхода на думата рамен.


Във форума на Кулинар можете да откриете чудесна рецепта за рамен.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Qna Kirkova
29.11.2013 | 17:52
Да си призная на снимката изглежда много невкусно.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D