Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мисо - супа и подправка

по статията работи: | Прочитания: 5953
Подправката, дала името си и на супата Мисо, е една от най-полезните
Мисо - супа и подправка
Източник: Thinkstock/ Guliver

Мисо е традиционна японска подправка, дала името на супа Мисо, която е също толкова популярна и често приготвяна в Япония, и не само.

 

Мисо се прави от ферментирал ориз, ечемик, соя, комбинирана със сол и един специален сорт гъба - "кохи". Някои рецепти за мисо не включват соя, но най-популярното мисо има соеви зърна в състава си. Продуктът, който се получава от смесването на тези съставки, е деликатна паста, която се използва за направата на сосове, най-често изпълнява функцията на подправка в ястия със зеленчуци и месо. Популярната мисо супа в Япония носи името "мисоширу" (буквален превод от англ.ез).

 

Мисо е изключително полезна подправка, защото съдържа множество витамини и протеини, играещи сериозна роля за здравословното хранене, както знаем. Подправката е позната доста назад в миналото, но е също толкова популярна и днес.

 

Вкусът на мисо е солен, но той,както и ароматът на подправката мисо, търпят промени в зависимост от съставките, влизащи в рецептата. Влияние оказва и самият процес на ферментация. Най-често описваните вкусове на видовете мисо са; солен, с вкус на чубрица, сладък, земен вкус, и дори плодов. Разбира се, китайската кухня веднага отвръща на кулинарното предизвикателство, и измайсторява свой еквивалент на мисо подправката, носещ името "тауко" (буквално от английски език).

 

Ако погледнем малко по-назад в историята, ще стигнем до първоначалния вариант на мисо, който е представлявал солена подправка, направена от зърно. Оригиналната рецепта на японската подправка не е съвсем категорично открита. Някои сведения показват, че сосът от соеви зърна, предшественик на днешното мисо, се е произвеждал и разпространявал в земите на днешна Япония още през 3 век пр.н.е. Днес, мисо се произвежда в проишлени количества и производството му в домашни условия почти не се среща.

 

Вече се предлагат различни, подобрени варианти на мисо – с намалено съдържание на сол, с добавен калций и т.н.

 

Всеки регион в Япония си има своя рецепта за мисо. Различават се по вкус, аромат, текстура, и дори външен вид. Ето и няколко варианта: широмисо (бяло мисо), акамисо (червено мисо), авасемисо (миксирано мисо). Като първите два варианта са по-широко разпространени. Съставките в различните рецепти за мисо могат да са най-разнообразни миксове от соеви зърна, ориз, еченик, елда, просо, ръж, пшеница, конопено семе и др. В световен мащаб са се появили и такива, направени от нахут, царевица, киноа, но те са по-характерни за други страни, производители на мисо подправката.

 

Разнообразието на видовете мисо в Япония е достатъчно голямо и не е нужно да се прибавят тези, които излизат от границите на родината на мисо, за да се наситим с информация за подправката.

 

Всеки японски регион си има изграден стандарт за приготвянето на мисо. В някои соевите зърна за смлени много по-едро, за да се усещат повече в устата. Други предпочитат мисо да бъде под формата на паста. Така приготвено, може да се намаже и филия хляб, като основа на сандвич.

 

Тъй като казахме, че мисо е полезна подправка, ето малко повече информация и за здравословните й привилегии. В 100 грама мисо се съдържат 5.4 грама фибри, 11.69 протеини, калций 57 милиграма, магнезий 48 милиграма, калий 210 милиграма, цинк 2.56 милиграма, желязо 2.49 милиграма, витамин К 29.3 микрограма и други.

 

Ако сте си купили мисо готово от магазина, то след отваряне трябва да се съхранява в хладилник. Мисо се определя като "жива храна", съдържаща важни микроорганизми, които се унищожават при продължително готвене. Затова, когато готвите с подправката мисо, трябва да я добавяте към ястието непосредствено, преди да махнете гозбата от котлона. Така ще сте сигурни, че ще си набавите всички полезни свойства, на които е богато мисо. Според някои, употребата на мисо без никаква термична обработка, е най-добрият вариант за получаване на оптималните полезни вещества.

 

Супата мисо, за която вече стана дума, се консумира от японското население почти всекидневно. В японската кухня мисо се добавя в много различни супи и други течни храни, което е довело до неофициалното разделение на цяла категория "мисо супи". Всички супи, които съдържат префикса "мисо-" са част от тази категория – например мисо-удон (буквален превод от английски език).

 

Съществува теория, че мисо може да предпазва от радиация. Японският д-р Акизуки, работил по време на Втората световна война, е автор на тази теория. Ако тази теротия е вярна, като прибавим всички полезни свойства на подправката мисо, то със сигурност тя трябва да стане любимата подправка на всички ни.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !