Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Украински кифлички за чудо и приказ

по статията работи: | 18 декември 2017 Прочитания: 7348 1
Чудесна рецепта от братската страна, за Коледа
Украински кифлички за чудо и приказ
Източник: feistyfrugalandfabulous.com

Има рецепти, които откривам съвсем случайно, но ми стават любими на секундата.

 

Така се случи с рецептата за, условно да ги нарека, украински кифлички (Ukranian Scuffles). Научих, че тази ароматна сладка рецепта традиционно се приготвя по Коледа.

 

И като казах Украйна, имам приятелка от впечатляващата с размерите си (и не само) братска страна, така че скоро ще я разпирам най-подробно за украинската кухня и всякакви кулинарни и културни привички.

 

Въпросните кифлички, поне на вид, ми напомниха на козуначените кифлички, които баба ми приготвяше всеки Великден. Въобще, много общо откривам в сладките рецепти оттук до края на света...

 

Необходими продукти:

 

1 с.л. суха мая

 

¼ ч.ч. топла вода

 

1 ч.ч. брашно тип 500

 

3 с.л. захар

 

½ с.л. сол

 

1 ч.ч. меко масло

 

½ ч.ч. прясно мляко

 

2 яйца

 

канела и захар за разточването (колкото повече, толкова по-добре!)

 

Начин на приготвяне:


Източник: dinnerwithjulie.com

 

В малка купа с топла вода разтворете маята и я оставете така 10 минути.

 

В голяма купа смесете брашното, 3 с.л. захар и солта.

 

Добавете маслото (със стайна температура) постепенно и с вилица го разбъркайте в сместа.

 

Към тази смес добавете млякото, яйцата, сместа с маята.

 

С ръка разбъркайте хубаво и премесете няколко пъти. Трябва да се получи една хубава топка тесто.

 

Поставете тестото в купа, покрийте и приберете в хладилника за 1 денонощие. Тестото е много меко и трябва да е добре охладено.

 

На другия ден, загрейте предварително фурната на 170 С.

 

Разделете тестото на 6 топки. Вземете 1, а останалите приберете на студено.

 

Поръсете чиста повърхност обилно със захар и канела и отгоре разточете парчето на сравнително тънка кръгла кора (вижда се как на снимката по-горе в текста). Кората нарежете на 8 триъгълничета от центъра към широката част, както при пай.

 

Всяко триъгълниче завийте на нещо като руло от широката към тънката част.

 

Повторете процедурата с всички топки от тестото.

 

Готовите кифлички подредете върху хартия за печене на достатъчно разстояние една от друга и запечете до позлатяване (десетина минути).

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Маргото
19.12.2013 | 16:18
Страхотно изглеждат:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Лимонада със сок от нар
    < 10 м.
  • Бързи пържени зеленчуци
    20 мин.
  • Талиатели със сметана и салам
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...