Фобия (от гръцкото phobos - "страх"), или патологичният, натрапчив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или обстоятелство.
Страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапчиво състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране, се приема за психично нарушение. (По Wikipedia)
Няма човек, който да не е запознат с особеното състояние, наречено "фобия". А и изненадващо огромен брой хора страдат от някаква фобия.
Всъщност това болестно състояние на страх има толкова много разновидности, че списък с всички тях трудно би бил изготвен.
Въпреки че ринофобията например, или страхът от носове (!), ни се струва адски шантава, още по-шантави са различните страхове от... хранителни продукти.
Като тук не става въпрос за притеснението даденият продукт да предизвика натрупване на излишни килограми.
А за съвсем реален страх към:
Кисел вкус – ацерофобия
Пиле, пилешко месо – алекторофобия
Гъби – микофобия
Чесън – алиумфобия
Полепване на фъстъчено масло по небцето - арачибутифобия
Месо – карнофобия
Храна, хранене – ситофобия (цитофобия)
Клечки за хранене – консекоталеофобия
Вкус, аромат – геумофобия
Зеленчуци - лаканофобия
Остава ни само да се надяваме никога да не ни сполита фобията към самия процес на хранене!