Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Херинга по шведски

по статията работи: | 04 март 2013 Прочитания: 1440 1
Има безброй рецепти за приготвяне на херинга
Херинга по шведски
Източник: Helena Wahlman/ imagebank.sweden.se

Съществуват различни начини за сервиране и консумиране на херинга. Приятелите от Peika.bg ни предлагат по интересните от тях. Ако сте решили да сготвите херинга, можете да почерпите няколко идеи.


Най-важното: Преди да я отпишете като мазна аншоа, имайте предвид, че херингата е неразделна част не само от скандинавската кухня, но и от скандинавската култура. В Швеция има шанс да ядете атлантическа или балтийска херинга. Разликата между двете е, че балтийската е по-дребна и по-малко солена.

 

В шведските домове херингата се сервира като основно ястие, а поднасянето й като гарнитура се смята за чиста ерес.


Как се приготвя: Мариноване, печене, пържене, сотиране или опушване са основните начини за приготвянето на тази вкусна риба. Има безброй рецепти за приготвяне на херинга – херинга във винен сос, херинга с цвекло и касис, херинга с лук или горчица – това са само част от някои от по-вкусните видове, които може да срещнете в ордьовъра си.


Херингата на всички херинги: Популярна в Северна Швеция и в шведската част на Лапландия е surströmming – ферментирала балтийска херинга. Тя има силен мирис на вкиснато и затова се приготвя на открито, най-често през август. Обикновено се продава в консерви. Приготвя се, като осолена херинга се слага във варел и престоява там около два месеца, след което се прехвърля в консервни кутии, за да продължи процесът на загниване. От шест месеца до година престоява, а после се разнася по магазините.


Преди да решите, че искате да си вземете такава консерва за спомен, имайте предвид, че пренасянето им е забранено на някои от главните летища.

Музей?: Ферментиралата балтийска херинга до такава степен е станала част от шведската култура, че й е посветен музей на остров Скепсмален. Посетителите на музея могат да научат много за историята на херингата, както и различни техники за приготвянето й.


Херингата върви най-добре със студено мляко, но ако не обичате такова, всяка напитка, с мек вкус, който противодейства на солта – ще ви свърши работа. Някои предпочитат и бира или водка.

 

Останалите съвети можете да откриете в Peika.bg!

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Julieta Jivkova
05.03.2013 | 15:33
супер вкусно ми звучи и изглежда на снимката
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...