Въпреки, че напоследък вали доста, и не е чак толкова топло, колкото се очаква, все пак сме пред прага на лятото и подобно на смяната на гардероба, сменяме и списъка с рецепти.
Тъй като вече сме в сезона на скарата, вероятно и вашия списък включва, подобно на нашия, гриловани тънки стекове, зеленчуци и отвреме навреме по някой домашен бургер.
Наскоро ви разкрихме и още 3 хитрости за готвене на скара, припомнете си ги.
Вероятно и на вас не ви се хапват тежки манджички, които по друго време на годината, бихме вкусили с радост. Нормално, когато навън температурите се покачват.
Има едно правило, считано за основно в готвенето, червено вино с червено месо. Но наистина ли трябва да го спазваме? Вкусното хапване предполага и повечно пийване, особено в приятна лятна вечер.
Напоследък обаче се чуват съвети от рода на "Пийте и хапвайте каквото ви се иска". И все пак съществуват някои насоки, които да ви помогнат в избора.
Направете така, че храната и виното да се балансират взаимно, не трябва единия вкус да доминира силно над другия. Интензивите храни изискват интензивни вина.
На първо място избарете вино, което бихте пили с удиоволствие. Това е първата крачка към доброто настроение, най-малко.
Червните вина кореспондират по-добре с червени меса, а белите с риба. Подкрепено е от много специалисти.
Белите вина са имат по-голяма киселинност (някои видове), което може да противодейства с вкуса на силните и богати храни, особено когато ястието е сервирано със сос, дали е яхния или е поднесено с гарнитура.
Грилована сьомга, например, се съчетава много добре с Пино Ноар, пуширана сьомга, гарнирана с круши пък се сервира с Пино Бланк.
Мислете поотделно за съставките на ястията и метода им на приготвяне. Ако има доминиращ вкус или пък метод на готвене, който променя вкуса на основните елементи, тогава изберете ненатрапчиво вио и обратно. Отново достигаме до важния баланс, който ще направи вечерята най-вкусната.
И накрая една вкусна скара не може и без апетитна гарнитура, затова вижте кои са най-подходящите гарнитури за скара.