Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Червено вино – да пием или да не пием

по статията работи: | 26 февруари 2013 Прочитания: 2885 2
Ключът към здравето и дълголетието е в мярката
Червено вино – да пием или да не пием
Източник: sxc.hu

Виното се съчетава прекрасно със сирена и именно това е причината за известния „френски парадокс“. Въпреки богатата на наситени мазнини храна, която франзуците консумират – сирена, кроасани с масло – Франция може да се похвали с ниски нива на затлъстяване на населението и нисък процент на сърдечно-съдови заболявания.

 

Защо "Да"?


Множество изследвания показват връзката с умерената употреба на вино, която се равнява на една чаша за жените и две за мъжете на ден, и понижаването на риска от сърдечни болести, инфаркт и вероятност за развиване на диабет. В някои изследвания умерената консумация на вино е свързана и с най-ниски нива на смъртност. Счита се, че виното повишава „добрия“ холестерол, но това е само една малка част от ползите.

 

Антиоксидантите в червеното вино също спомагат за добрата циркулация на кръвта до мозъка, предотвратявайки мозъчен удар. Два от тях, които се намират в ципата и семето, предпазват клетките от влиянието на свободни радикали, които се считат за причинители на сърдечни болести, Паркинсон и Алцхаймер.

 

Според проучвания върху гените на дълголетието виното удължава живота. Изследователи от американската здравна асоциация препоръчват умерени количества на червено вино или гроздов сок да бъдат включвани ежедневни в менюто ни, заедно с други плодове и зеленчуци.

 

А защо "Не"?


Колебанията относно консумацията на вино се фокусират главно върху това, че все пак става въпрос за алкохол. Ползите и благоприятните ефекти от него се прояват само при умерена употреба, предупреждават изследователи. Една препоръчителна доза е една една чаша, а ако изпиете една бутилка няма да утроите полезния ефект. Прекомерната употреба може да доведе до ракови заболявания и други опасни вреди върху организма.

 

Както при всяко удоволствие, ключът е в умереността.  

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Whitelakes
26.02.2013 | 20:53
Похвална статия! Още по-похвално е да се консумира българско вино! Предложения много - мавруд, гъмза и прочие ... Наздраве с умереност и удоволствие!
1
Julieta Jivkova
26.02.2013 | 16:37
ами да пием па каквото стане :)))
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...