Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

5 хранителни вещества, жизнено важни за жените

по статията работи: | 11 юни 2014 Прочитания: 2675 1
Особено по време на менопауза
5 хранителни вещества, жизнено важни за жените
Източник: Thinkstock / Guliver

С минаването на годините и приближиването до менопаузата, жените стават по-поддатливи на сърдечни проблеми.

 

Нивата на естроген стават доста ограничени с менопаузата, а когато се стигне до дефицит, увеличава се риска от сърдечно-съдова болест.

 

Според различни статистики, сърдечните проблеми, сред които влизат сърдечния удар и сърдечната недостатъчност, са основните причини за смърт сред нежната половина на човечеството.

 

Има обаче 5 хранителни вещества, които могат да помогнат на женското сърце, както и да намалят риска от други хронични състояния като остеопороза, диабет, рак на гърдата, високо кръвно налягане.

 

Нека видим кои са те...

 

Витамин D

 

Жените, които не получават достатъчни количества от този витамин, страдат от крехки кости и още по-лошо – остеопороза. Проучване, публикувано в Журнала по медицина на Нова Англия, доказва, че приемът на високи дози витамин D на дневна база реално може да намали риска от фрактури при възрастни жени с цели 30%.

 

Има 3 начина, чрез които се приема този ключов витамин – чрез козата, чрез храната и чрез суплементи. За съжаление, с остаряването на кожата, тя става все по-неспособна да произвежда витамин D чрез излагането на директна слънчева светлина. Ето защо е важно да се приемат хранителни продукти, богати на този "слънчев" нутриент.

 

Калций

 

Калцият помага на тялото да създава нови костни клетки, а с остаряването и менопаузата, този процес става все по-невъзможен. Пиенето на мляко, за съжаление, не е достатъчно, за да си набавяме калций в необходимите количества.

 

Ето защо при възрастните жени е добре да се приема до 600 мг калциев суплемент 2 пъти дневно. Има 2 основни форми на калция като добавка – калциев карбонат и калциев цитрат. Първият не е особено скъп и се абсорбира най-добре с храната, докато вторият може да бъде приет и на празен стомах.

 

Припомнете си най-богатите на калций храни.

 

Омега 3 мастни киселини

 

Според различни изследвания, добрият прием на омега 3 може да повиши добрия холестерол и да понижи лошия. В случая добра идея са суплементите с рибено масло.

 

Витамин B12

 
Изследователи проследяват около 73 хиляди жени след менопаузата им в продължение на 9 години. Сред тях около 5.5% са анемични. Учените стигат до заключението, че жените с анемия консумират по-малко протеини, фолиева киселина (витамин В9), желязо, витамин С и витамин В12.

 

Ниските нива на последния са характерни за по-възрастните жени, защото вероятно имат недостиг на солна киселина в стомага, която го абсорбира.

 

Жените с недостиг на този витамин страдат от постоянно умора, загуба на тегло, слаба памет, деменция и депресия.

 

Фолиева киселина (витамин В9)

 

Тя е необходима не само за бременни жени. Фолиевата киселина е отлична за здравето на сърцето, защото помага за изграждането на нова тъкан и за възпроизвеждането на червени кръвни клетки.

Рейтинг: 4 / 5 , 250 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Vqra Petrova
11.06.2014 | 16:49
много полезна статия за всички нас
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!