Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Galette des rois

8
Galette des rois
Източник: Petya Keranova
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
60 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Листа бутер тесто трябва да е достатъчно голям, за да изрежем от него два кръга с диаметър 24 см(използвах дъното на форма).

  • 2

    За сладкарския крем слагаме да заври 125 мл. прясно мляко.

  • 3

    Отделно разбиваме 1 жълтък с 20 гр. захар и 15 гр. брашно. Прибавяме към тях, бъркайки с миксера, прясното мляко. Връщаме на котлона, като не спираме да бъркаме на ръка, и не оставяме да заври. Оставяме да се сгъсти. Става бързо.

  • 4

    Покриваме с полиетиленово фолио, за да не хваща коричка.

  • 5

    За бадемовия крем разбиваме 50 гр. меко масло със 100 гр. захар, няколко капки бадемова есенция или ликьор и 1 яйце.

  • 6

    След това прибавяме и 100 гр. ситно смлени бадеми.

  • 7

    Смесваме със сладкарския крем и слагаме за малко във фризера, за да стегне и улесни сглобяването на сладкиша.

  • 8

    Загряваме фурната на 180 гр., поставяме единия кръг бутер тесто в застлана с хартия за печене тавичка, изсипваме бадемовия крем в средата и го разпределяме равномерно, като оставяме по 3 см. по ръба.

  • 9

    Борда намазваме с белтък, захлупваме отгоре с другия кръг тесто, притискаме краищата с палец да залепнат.

  • 10

    Намазваме отгоре с четка, потопена в жълтък, и с върха на нож правим типичната за този сладкиш декорация.

  • 11

    Печем около 30 минути, а след като го извадим от фурната, може да глазираме сладкиша със сироп от 50 мл. вода и 30 гр. захар, но съвсем не е задължително. Това, което е задължително, е да поставите върху Galette des rois хартиената корона.

  • 12

    Galette des rois е традиционен сладкиш за Богоявление в Западния католически свят, и в частност франкофонските държави Белгия, Шейцария, Франция и др. В него се поставя малка фигурка (в миналото просто бобено зърно) и при разрязването му, подобно на нашата баница, на когото се падне, той печели короната (хартиена, поставена върху сладкиша) и е обявен за крал или кралица. Сладкишът е свързан с библейски сюжет и символизира идването на влъхвите.

Коментари(8)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
8
ана
07.01.2014 | 14:42
Ех, интересна рецепта и интересна традиция.
7
gabriela gabrielova
07.01.2014 | 08:59
Любопитна съм и ще пробвам десерта.
6
zvetanka ivanova
07.01.2014 | 07:19
Отговор на коментар #4 от elena atanasova:
Определено трябва да се пробва.
5
zvetanka ivanova
07.01.2014 | 07:18
Това предложение е много интересно.
4
elena atanasova
06.01.2014 | 12:55
Отговор на коментар #2 от Desislava Stoyanova:
Мисля, че ще си струва да се опита.
3
elena atanasova
06.01.2014 | 12:55
Хареса ми тази рецепта.
2
Desislava Stoyanova
06.01.2014 | 10:56
уау, страхотна рецепта ;)
1
Гергана Минчева
06.01.2014 | 10:33
Страхотно изглежда :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...