Листа бутер тесто трябва да е достатъчно голям, за да изрежем от него два кръга с диаметър 24 см(използвах дъното на форма).
За сладкарския крем слагаме да заври 125 мл. прясно мляко.
Отделно разбиваме 1 жълтък с 20 гр. захар и 15 гр. брашно. Прибавяме към тях, бъркайки с миксера, прясното мляко. Връщаме на котлона, като не спираме да бъркаме на ръка, и не оставяме да заври. Оставяме да се сгъсти. Става бързо.
Покриваме с полиетиленово фолио, за да не хваща коричка.
За бадемовия крем разбиваме 50 гр. меко масло със 100 гр. захар, няколко капки бадемова есенция или ликьор и 1 яйце.
След това прибавяме и 100 гр. ситно смлени бадеми.
Смесваме със сладкарския крем и слагаме за малко във фризера, за да стегне и улесни сглобяването на сладкиша.
Загряваме фурната на 180 гр., поставяме единия кръг бутер тесто в застлана с хартия за печене тавичка, изсипваме бадемовия крем в средата и го разпределяме равномерно, като оставяме по 3 см. по ръба.
Борда намазваме с белтък, захлупваме отгоре с другия кръг тесто, притискаме краищата с палец да залепнат.
Намазваме отгоре с четка, потопена в жълтък, и с върха на нож правим типичната за този сладкиш декорация.
Печем около 30 минути, а след като го извадим от фурната, може да глазираме сладкиша със сироп от 50 мл. вода и 30 гр. захар, но съвсем не е задължително. Това, което е задължително, е да поставите върху Galette des rois хартиената корона.
Galette des rois е традиционен сладкиш за Богоявление в Западния католически свят, и в частност франкофонските държави Белгия, Шейцария, Франция и др. В него се поставя малка фигурка (в миналото просто бобено зърно) и при разрязването му, подобно на нашата баница, на когото се падне, той печели короната (хартиена, поставена върху сладкиша) и е обявен за крал или кралица. Сладкишът е свързан с библейски сюжет и символизира идването на влъхвите.