Размийте маята и захарта в 100 мл мляко и оставете да шупне.
Пресейте брашното, направете кладенче и сложете в него маята, заквасената сметана, яйцата и солта.
Добавете малко по малко останалото мляко и замесете меко тесто. По време на месенето, сложете и маслото лъжица по лъжица.
Оформете топка от готовото тесто, сложете го в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 11 равни части по 125 г. Всяка се оформя на топка, оставя се за 10 минути. 10 от топките се разточват в квадратна форма с 20-25 см страна. Маже се с масло. Прегъва се на триъгълник. Пак се маже с масло. Острите върхове се прегъват към правия ъгъл. Получената фигура се прегъва на две.
Готовите фигурки се подреждат с върха навътре в тава (30 см), застлана с хартия.
11-тата топка се разточва на лента с размери 30 на 8 см. Маже се с масло, прегъва се надве по дължина, навива се на руло и се поставя в средата на тавата.
Погачата се маже с масло и се оставя 30-40 минути да втаса. Преди да се постави във фурната, отново се маже с масло.
Пече се на 190 С около 40 минути.
Вече опечена, отново се маже с масло, покрива се с кърпа и се оставя 10-15 минути. Аз само в средата на питката направих розичка от тесто и поръсих със семена, това е допълнителното което не е в рецептата.
По желание може да се сложи 250 гр сирене в загъвките.