Споменът за вкусните домашни мекици и пица от детството са още живи и във вашето съзнание, нали. Едва ли само с нас е така.
Ако се чудите защо точно тези две тестени изделия, ами защото тестото за направата и на мекици, и на пица е едно и също. Така, когато научите рецептата, винаги ще можете да си ги приготвите най-вкусните мекички или домашна пица.
Хубавото на домашната храна е, че можете сами да определите пълнежа, точно според вашия вкус. Привилегията на домашните мекички пък е тази – знаете точно колко прясна е мазнината, в която я пържите и съмнението за гранясалата мазнина, която най-малко изменя вкуса им, я няма.
Ами да се захващаме с направата на тестото. Което, впрочем, можете да замразите и да използвате, когато ви потрябва. Какво по-чудесно от това.
Наобходими продукти:
500 г брашно тип 500
½ кофичка кисело мляко
1 кубче мая, жива
1 лъжичка сол
1 лъжичка захар
1 лъжичка сода за хляб
1-2 бр. яйца
100 мл вода
олио за намазване на купата
Начин на приготвяне:
Винаги се започва с маята. Тя се разтваря във водата и захарта. Оставя се настрана да шупне. Содата се разтваря в киселото мляко и също се оставя да се разтвори. След това се смесват и се добавя яйцето. Всичко се разбърква добре.
Пресятото брашно се слага в голяма купа, прави се кладенче и се слага сместа, разбърква се добре. След което може да се премине към месене с ръце.
Намазнява се друга купа, тестото се слага в нея, също се маже с малко олио, след което се покрива с домакинско фолио, за да не хване коричка.
Така се оставя да втаса за 2 часа.
Можете да преминете към приготовление веднага или да го замразите и да го ползвате, когато е необходимо.