Тайната на успешния сладкиш се крие в рецептата за неговото тесто.
Ето защо, в продължение на няколко седмици, реших да ви запозная с най-разпространените и любими основи за сладкиши.
Имайки предвид колко близо са празниците, надявам се да съм ви била полезна!
Този път ще ви запозная с направата на пандишпанено тесто. То се използва най-вече за правене на торти, рула, петифури и др.
Предлагам ви да си припомните моята рецепта за шоколадови петифури, за чието изпълнение ще ви е необходим 1 час.
Но да се върнем към пандишпаненото тесто. То е леко, без мазнина и основното при него е, че се прави без набухватели.
Продукти за основната рецепта:
яйца - 4 броя
захар -120 грама
брашно тип 500 - 120 грама
ванилия - 1 брой
Източник: Люба Грънчарова
Начин на приготвяне:
Жълтъците се отделят от белтъците, разбиват се с миксера до побеляване.
Постепенно се добавя брашното с ванилията.
Източник: Люба Грънчарова
Белтъците се разбиват на гъст сняг и, с помощта на шпатула, се добавят към тестото.
Разбърква се внимателно, като се внимава въздуха от белтъците да не спадне.
Изсипва се в тортена форма, покрита с хартия за печене. Пече се 20 минути на 170 С в предварително загрята фурна.
Източник: Люба Грънчарова
След това се довършва по ваш избор. Сиропира се, намазва се с крем или сметана, плодове и др.
Ако желаете тъмен блат, добавете 1 равна супена лъжица какао.