Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Видове тесто: Парено за еклери

по статията работи: | 16 януари 2018 Прочитания: 13485 3
Ето как да си направите еклери у дома
Видове тесто: Парено за еклери

Тестените изделия са любими кулинарни произведения на малки и големи.

 

Но за да можем да си ги приготвяме у дома, вместо да си ги купуваме от магазина, важно е да знаем как точно се приготвят различните видове тесто.

 

След като се запознахме в последователни стъпки с методите на приготвяне на тесто за хляб и милинки и кексово, идва ред на т.нар. парено тесто...

 

За неговото приготвяне са необходими следните продукти:

 

150 гр. брашно тип 500
250 мл. прясно мляко или вода
65 гр. масло или 5 с.л. олио
4 яйца
1 щипка сол


Първа стъпка


18251

Източник: Люба Грънчарова

 

В тенджерка на котлона изсипете млякото, маслото и солта. Щом заври млякото, добавете брашното и бъркайте, докато се образува топка.

 

Дръпнете тестото настрани и оставете леко да се охлади.

 

Яйцата добавяйте едно по едно, докато се усвоят от тестото. Използвайте миксер, сместа ще стане по-гладка.

 

Втора стъпка


18250

 Източник: Люба Грънчарова

 

С помощта на две лъжици, оформете и наредете топките на разстояние една от друга върху тава, покрита с хартия за печене. Имайте предвид, че при печене обема се утроява.

Разбира се, ако желаете може да използвате пош за оформянето на еклерите.

 

Трета стъпка


18252


18253

Източник: Люба Грънчарова

 

При това тесто печенето е много важно. Фурната трябва да е предварително загрята на 220 С без вентилатор, а с вентилатор на 200 С.

 

Пече се около 20 минути, без да се отваря фурната. След това се намалява фурната и се допичат еклерите на 160 С за 5-10 минути без вентилатор.

 

Накрая леко отворете фурната. Извадете тавата след 5 минути.

 

От това тесто може да приготвите сладки еклери с различен пълнеж.



Солени еклери

 

Можете да добавите към тестото сирене и да изпечете соленки. Може да изпържите бухти или да ги сиропирате. Може да изпечете цял блат и да направите торта или пълнен сладкиш с крем, плодове. Използвайте фантазията си!

 

Забележка: Формата и големината на еклерите определете сами. Когато еклерите са по-малки, времето за печене се съкращава.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Silviq Milenova
18.11.2013 | 13:20
радвам се,че има снимки! винаги съм се чудила как изглежда пареното тесто и как се прави и понеже и представа си нямах,затова и не ми се рискуваше да пробвам :)
2
Женя
15.11.2013 | 18:54
Стархотна статия,ще пробвам и по тази рецепта.
1
Женя
15.11.2013 | 18:53
Супер е,миналата седмица правих солени еклери,получиха ми се много вкусно.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...