Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Започват Коледните пости: рецепти

по статията работи: | 15 ноември 2013 Прочитания: 5078 2
Примерно меню, съобразено с Коледния пост
Започват Коледните пости: рецепти
Източник: Photl

Днес, 15 ноември, започва Рождественският (Филипов) пост, който завършва на 24 декември.

 

Първата седмица от Коледните пости и от 20 до 24 декември включително се разрешава консумацията само на храни от растителен произход, приготвени с олио. През останалите дни от Рождественския пост, без сряда и петък, се разрешава хапването на риба.

 

Коледните пости не са чак толкова строги, колкото са тези по време на Великия пост. Въздържанието от храна не трябва да е мъчение за тялото. Затова всеки, който реши да спазва пост, трябва да го съобрази със здравословното си състояние и степента си на издръжливост. Постът е начин на смирение на тялото и пречистване от греховете.

 

Ако постенето не е съпроводено с молитва и разкаяние, то тогава се превръща в обикновена диета. Телесният пост трябва да върви заедно с духовния. За православния човек, въобще за добрия християнин, постът означава и вършенето на добри дела, въздържание не само от храна, но и от страсти и пороци, шумни развлечения и т.н.

 

Рождественският пост се нарича още "Четиридесетница на апостол Филип". Коледният пост е въведен, за да могат всички християни да почетат и посрещнат Раждането на Исус Христос.

 

В тази връзка ще ви предложим няколко вкусни рецепти, които можете да си приготвите по време на Рождественския пост.

 

Зимна доматена салата

 

Необходими са ви 1 буркан консервирани домати, 2-3 стръка праз лук, ½ връзка магданоз и 2 супени лъжици олио.

 

Консервираните домати се изсипват в по-дълбока купа. Празът се почиства и нарязва на ситно. Добавя се към доматите. Салатата се овкусява с наситнения магданоз и олиото. Бързо, лесно и вкусно.

 

Бобена крем супа

 

Трябват ви 1.5 чаена чаша боб, 2 глави кромид лук, 2 моркова, 1 червена чушка, 1 кафена чаша олио, 1 супена лъжица червен пипер, джоджен и малко сол.

 

Бобът се накисва в студена вода и се оставя да престои така за една нощ. Супата се започва, като бобът се отцежда и се слага да заври. След 30 минути се слагат към него наситнените лук и моркови и цялата чушка, предварително изчистена от семките. След като бобът поомекне, горещата вода се отлива в друг съд. Зеленчуците се пасират или се намачкват, за да станат на пюре. Чушката се обелва, накълцва се много ситно и се слага при пасираните зеленчуци. Бульонът от варенето се връща обратно, слага се малко сол и варенето продължава за около 15 минути на тих огън. Олиото се нагорещява отделно, в него се слага червен пипер, като се разбърква постоянно. Изсипва се 1 черпак от бобената смес в олиото и се разбърква. След няколко минути, запръжката се слага в основото количество. Крем супата се сервира с наситнения джоджен.

 

За основно ястие може да сервирате старата българска рецепта за Бурения.

 

Продуктите, които са ви необходими са: 8 броя сухи чушки, ½ кг ориз, 1 средно голяма кисела зелка, 1 стрък праз лук, 1.5 кафена чашка олио, червен пипер на вкус и 1 шепа брашно.

 

Пригответе сухите чушки, като ги изчистите от семките и ги накиснете в топла вода, за да омекнат. Киселото зеле нарежете ситно, накиснете и него в топла вода и го задушете, докато омекне. Сложете олиото в тавата, в която ще приготвяте ястието. Нарежете праза на ситно и го запържете в олиото, бъркайки с дървена лъжица. Добавете ориза, пипера, зелето, малко от бульона, в който е вряло зелето. След като сместа набъбне, напълнете чушките с нея. Топнете отворите им в брашно, за да ги "запечатите". Наредете пълнените чушки в тавата, ако ви е останала плънка, изсипете я на дъното на тавата. Долейте топла вода и печете в умерена фурна.

 

Тъй като на Никулден Рождественският пост позволява хапването на риба, ви предлагаме ето тази рецепта за Бяла риба с доматен сос.

 

1 кг бяла риба филе, 1 кг домати, 2 глави кромид лук, 2 скилидки чесън, сушена мащерка, ½ връзка магданоз, 1 чаена лъжичка захар, 1 дафинов лист, ½ кафена чашка олио и сол на вкус.

 

Нарежете филето на едри парчета, посолете и намажете с олио. Оставете да се маринова. Обелете доматите, нарежете ги на едро и поръсете със захарта. Ситно нарязаният лук се запържва, към него се добавят доматите, мащерката, дафиновия лист, чесъна и солта. Когато ястието заври, добавете рибата и оставете да поври около 20 минути. Поръсете с магданоз и изключете котлона, оставете на котлона ястието.

 

Българите сме почитатели на хляба и рядко сядаме на масата без него. Затова ви предлагаме една лесна постна содена питка.

 

За нея ви трябват 750 грама брашно, 1 чаена лъжичка сода, 1 кафена лъжичка захар, олио за маназване и 250 грама вода.

 

От продуктите (без олиото) се омесва меко тесто. Тавата се намазнява с олиото и тестото се разстила в нея. Оставя се 20-30 минути да втаса. Може да се направят някакви шарки с нож или вилица по желание. Питката се пече в предварително загрята фурна на 180-200 С.

 

И последно, една лесна и вкусна рецепта за десерт, напълно разрешена по време на Рождественския пост – печени ябълки.

 

За целта ви трябват ябълки, стафиди, орехови ядки и мед. Няма да споменаваме точни количества, защото те зависят от вкуса. Ако желаете да е по-сладко, естествено трябва да сложите повече мед.

 

Измийте ябълките, издълбайте сърцевината им. Сложете стафидите в топла вода, да се попарят, отцедете ги и ги разбъркайте с меда и ситно смлените ядки. Напълнете ябълките с тази смес и печете в предварително загрята фурна на 170 С за около 20 минути.

 

За някои хора постенето си е своеобразно мъчение, но ние мислим, че с това примерно меню, съобразено с поста, доказваме, че не е толкова лошо и дори е здравословно да се хапват такива рецепти.

 

За примерното меню са използвани рецепти от "Златна книга за Православния пост". Ако искате да го разнообразите, разгледайте нашите вегетариански рецепти (и от трите категории - лакто-вегетариански, лакто-ово-вегетариански и изцяло вегетариански) и рецепти с риба.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Desislava Stoyanova
18.11.2013 | 11:49
всички съвети са много хубави, но лошото е,че имам такива проблеми със стомаха напоследък,че не мога да ям никакъв боб,грах, леща, кисело зеле, праз :( всичко вкусно за зимния сезон :((
1
Женя
15.11.2013 | 18:50
Срехотна статия,много полезна:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!