Свинската мас се разтапя до прозрачност и към нея се прибавят: пудра захар, яйцата, амонячната сода, ванилията - добавя се към брашното и се замесва средно меко тесто.
Разделя се на две топки и всяка се разточва на лист с дебелина 5 мм.
С чаша, готварски ринг или форма се нарязват кръгчета. В средата на всяко кръгче се ръсва щипка кристална захар и се прегъва на полумесец. Ако не ползвате специална форма, краищата се притискат с върха на нож, вилица или друго, за да залепнат.
Всеки полумесец се овалва в кристална захар.
Пекат се в тава върху хартия за печене. Фурната трябва да е загрята предварително на 200 – 220 ⁰С. Пече се до златисто.
От една доза се получават 30-40 захаринки.