Всички гледаме филми, сериали и ТВ шоута. Забелязвали ли сте, че дори филмът да не е, свързан с храна и готвене, то винаги в кадър влиза някоя прекрасно аранжирана и изключително добре изглеждаща чиния с храна.
Чак ни се иска да посегнем към екрана и да я сграбчим...
Нас винаги ни е удивлявал въпросът как успяват да направят така, че храната да изглежда повече от перфектно.
Все пак говорим за обикновена салата или купичка със супа... И въпреки това са обикновена салата и купичка със супа, изглеждащи невероятно!
Ще ви разкрием тайната. Знаете, че в телевизията имат хора за всичко.
Е, очевидно има и професия "стилист на храната" (food stylist). Този човек се грижи за външния вид на ястията, които виждаме на екрана.
Точно такава е професията на Анна Лий, която ни представя 5 съвета за перфектно изглеждаща храна (на екрана).
Тя споделя, че професията й е нещо средно между фризьор и гримьор на храната. Тя се грижи за това, храната да изглежда възможно най-добре пред камерата - аранжира я, украсява, добавя детайли.
Ето ги и нейните съвети, които тя винаги използва, докато аранжира и подготвя храната за снимки.
1. Винаги слагайте съставките отделно
Например, когато правим салата, в повечето случаи слагаме всичко заедно в голяма купа и разбъркваме. Е, ако искаме перфектен вид, не трябва да правим така.
Тя винаги слага съставките на ястието последователно, така че да се виждат всички пластове.
Например за салатите - първо леко овкусява основата на салата (рукола, маруля, айсберг), но не много, за да не изглежда мокра. Отгоре нарежда плодчетата или "цветната" част на салатата. Понякога се налага буквално да ги подрежда, за да не се събират много еднакви в единия край.
После поръсва с ядките, подрежда парчета пармезан и добавя още малко дресинг. И ето така изглежда перфектната салата.
2. Мисли като камера
Или по-скоро "мислете за камерата" и как ще изглежда храната през нея. Анна казва, че винаги поглежда през самата камера (фотоапарат), за да види как изглежда ястието.
След това го пренарежда. Винаги в центъра на кадъра трябва да бъде най-хубавото парче храна - например, ако са спагети с броколи и телешко, търсим най-хубавото парче телешко, което слагаме на преден фон, а около него подреждаме красиви броколи.
И ето каква е разликата в чинията преди и след подредбата.
3. Използвайте четка и пулверизатор
За да изглежда храната още по-добре, винаги напръсквайте или намазвайте (в зависимост от ястието).
Например Анна винаги напръсква салатите с вода - така им придава по-свеж вид.
Останалите ястия (най-вече месото) тя намазва с олио с помощта на четка. Така имат по-бляскав и изтънчен вид.
4. Създавайте несъвършенства
Твърде съвършените неща изглеждат изкуствено и натруфено. Затова е добре да има нещо, което разваля съвършенството.
Така чиниите изглеждат красиви и естествени. Например тя капва на зеленчуците няколко капки вода.
А в чинията с бисквитките Анна съзнателно поръсва трохи и слага внимателно парченце шоколад, за да създаде "перфектни несъвършенства".
5. Винаги гарнирайте
Тя казва, че гарнитурите никога не са излишни и с тях не може да се сбърка. И под "гарнитура" не разбира картофената салата към кюфтетата, а онези красиви добавки в чинията, които наистина изглеждат страхотно и превръщат дори най-обикновената супа в истинско съвършенство.
youtube/buzzfeed
Ако искате да сте истински професионалисти в кухнята, почерпете идеи от най-добрите ТВ готвачи.