Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво похапват в Буркина Фасо

по статията работи: | 27 май 2013 Прочитания: 991 3
Едно от традиционните ястия в Буркина Фасо се нарича to
Какво похапват в Буркина Фасо
Източник: Wikimedia Commons

Кухнята в Буркина Фасо е типична за западноафриканския район. Тя се основава най-вече на ориза, царевицата, ядките, сладките картофи, бамята и просото.

 

Често срещани са различните сосове, използващи вариации от подправки. Те се сервират заедно с ориза или с месо. Сосовете имат различни имена в зависимост от племето, от което се готвят.

 

Riz gras е национално ястие от ориз, сварен в животинска мазнина, и приготвен с домати и подправки. С изключение на рибата, другите меса не заемат толкова важна роля в местната кухня. Пилешките шишчета се считат за деликатес.


Едно от традиционните ястия в Буркина Фасо се нарича to. Блюдото има леко горчив вкус и се приготвя от смачкана царевица, сорго и просо. Към ястието има сос, който се прави от различни видове зеленчуци като моркови, домати и чушки. Възможно е да се добавят козе или овче месо.


Poulet Bicyclette пък е ястие от пилешко месо на скара, което се среща в цяла Западна Африка. Местните хора често приготвят и fufu - гъста паста от варени зеленчуци.


Месото е лукс в Буркина Фасо, както и в повечето страни в региона. Най-често приготвяните ястия с месо съдържат пилешко или агнешко. Те се пекат на скара и се овкусяват с чили, пипер и канела.

 

Някои семейства използват повече лют пипер или пюре, направено от плодове, но всичко това зависи от сезона.

 

Сред местните специалитети се отличават brochettes, които представляват мариновани късчета пилешко месо, приготвено на шиш.


Рибата и яйцата са важен източник на протеини за населението на Буркина Фасо, но се консумират преди всичко от хората, които живеят в селата, тъй като те отглеждат редица домашни животни.

 

Плодове като авокадо, банани, кокосови орехи, грейпфрути, манго и папая присъстват и в основните ястия, но обикновено се сервират за десерт.

 

От напитките най-популярни са zoomkoom, приготвена от вода и брашно от просо. Освен това местните хора обичат вода, ароматизирана с джинджифил и лимон. Toedo пък е сок, приготвен от плода на баобаба.


Типична напитка в страната е banji или палмовото вино, което се приготвя от ферментирал сок от палма. Град Банфора се отличава с най-качественото палмово вино в района.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
rozalij atanasova
28.05.2013 | 11:26
Много интересни неща научих от тази статия.
2
Emnuella
27.05.2013 | 14:35
Много интересна статия.
1
Аламинут
27.05.2013 | 10:22
Доста интересно .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...