Загрейте фурната на 180 С.
В малка купа разтворете маята с половин чаша вода и оставете да шупне. В по-голям съд сложете млякото, ¼ чаша захар, 1/3 чаша разтопено масло, солта и яйцето. Сложете 2 чаши брашно и разбъркайте до хомогенизиране.
Добавете маята. Сложете и останалото брашно и бъркайте, докато тестото стане лесно за хващане. След това месете тестото за около 8-10 минути. Сложете в намазнена купа, покрийте и оставете да втаса за час/час и половина. Когато удвои размера си, го премесете отново.
След това го прехвърлете на набрашнен плот, разточете го, намажете с масло. Смесете канелата и останалото количество захар и поръсете върху намасленото тесто. Поръсете с орехи. Навийте на руло и нарежете на 12-15 парчета.
Намажете дъното на тавата, в която ще печете с масло и поръсете със захар. Сложете канелените охлюви близо едно до друго и отново оставете да втасат за 45 минути. След това печета за 30 минути, докато покафенеят.
Междувремнно миксирайте 5 лъжици масло, пудрата захар и ванилията. Сложете няколко лъжици вода, за да се получи глазура. С нея намажете готовите канелини охлюви.