Направете кладенче в пресятото брашно. Сложете маята и сипете малко от прясното мляко. За хубави козунаци е добре да се смесят три вида мазнини - по равни части масло, олио и мас. Разтопете маслата и оставете да се охладят.
Разтворете захарта в прясното мляко и разбийте 2 яйца. Сипете продуктите в кладенчето, добавете щипка сол, индийското орехче, сока и кората на лимона. Замесете тесто.
Започнете да добавяте по малко от мазнината и месете тестото, докато поеме всичкото масло. Оставете тестото в дълбок съд, покрийте с фолио и оставете тестото да втаса, докато уголеми обема си три пъти.
Поръсете малко брашно на плота и омесете тестото много добре. Добавете портокаловите корички и предварително накиснатите в ром стафиди и омесете с тестото.
Разпределете тестото във формите, намазани с масло и поръсени с брашно. Тестото трябва да заема 1/3 от формата. Оставете козунаците да втасат още един път, след това ги намажете с разбито яйце, наредете белените бадеми поръсете със захар.
Печете на 170 градуса в предварително загрята фурна 45-50 минути. Стафидите и портокаловите корички са по желание. Успехът с тази рецепта е гарантиран.