Едва ли ще се учудите, ако ви кажем, че в ананаса има много витамини, които е задължително да приемаме колкото се може по-често.
Но освен тях в състава на ананаса има още редица полезни вещества.
Ако хапваме по-честичко този вкусен, ароматен и много полезен плод, ще сме по-здрави и в добро общо състояние.
Можете да го добавяте в менюто под всякакви форми – суров, като сок, в плодова салата или в десерт. Вариантите са много и все са вкусни :)
Предпазва от разрушаването на клетките от свободните радикали
Тяхното вредно действие се свързва с рак, астма, артрит, сърдечни болести и много други възпалителни болести.
Забързва метаболизма
Поради богатото съдържание на витамин С, бромелаин и диетични фибри.
Помага при настинки и кашлица
Бромелаинът, за който вече стана дума, има антибактериално и противовъзпалително действие.
Има положително действие и върху заздравяването на костната структура
Тъй като в състава му има и магнезий, той е този, който пази костите от заболявания като остеопороза.
Заздравя цялостното устната кухина. Затова е добре да се пие сок от ананас, но за предпочитане пресен, а не от този в кутиите, който се продава в магазинната мрежа.
Подобрява зрението
Бета-каротинът и витамин А са основните "виновници", които помагат на зрението ни да се подобри, докато си хапваме вкусния ананас.
Предпазва от хипертония
Хората с хипертония трябва да консумират много често сока на ананаса, тъй като той може да помогне за регулиране нивата на кръвното налягане.
И накрая - действа разкрасяващо
Количествата витамин С и бромелаин са достатъчни, за да подействат разкрасяващо на кожата ни. Справят с акнето и други възпалителни проблеми, свързани с кожата.
Сега не може да не сте се убедили във важността от това да хапвате ананас винаги, когато имате тази възможност. Виждате, че е полезен за по-голямата част от организма.