За да приготвите маринатата, смесете в голяма купа зехтина, сока и кората от лимона, мащерката, ригана и черния пипер.
Измийте в гевгир под студена течаща вода, предварително накиснатата за около час леща. Прехвърлете в тенджера и залейте с 2 ч.ч. вода. Оставете я да заври, после открехнете леко капака и варете на тих огън още 15-20 минути, или докато омекне. Отцедете добре.
Загрейте в тиган зехтина, задушете нарязаните на ситно скилиди чесън, прибавете доматите и задушавайте до редуциране на водата от доматите. Към края добавете лещата и нарязаните на ситно маслини.
Междувременно в плитък съд подредете почистените от пънчетата печурки. С лъжица напълнете гъбите. Останалата смес разпределете равномерно в тавичката. Покрийте с алуминиево фолио.
Печете около 15-20 минути във фурна, докато омекнат и станат готови гъбите. Украсете с листчета пресен магданоз. Бон апети!