Мимолет е любопитно на вкус и вид сирене, характерно за региона на град Лил във Франция.
Във Франция е познато и като Boule de Lille или vieux Hollande, тъй като се произвежда по примера на холандското сирене едамер.
В някои региони на Белгия и Нидерландия, сиренето може да се открие и като commissiekaas.
Според легендите, за първи път това сирене е произведено по молба на крал Луи XIV.
Управникът дълго време търсил местна алтернатива на холандския продукт едамер.
За да отличи двете сирене, иначе подобни на вкус, кралят решава да оцвети Мимолет в оранжево.
Сиренето се прави от краве мляко във вид на монолитни топки, наподобяващи пъпеш, тежащи средно 2 кг.
Оставя се да зрее на тъмно и влажно място, а най-любопитната част по производството е поставянето на нематоди (вид червеи) върху повърхността, които се махат през определено време.
Така сиренето придобива специфичен вкус и аромат.
Наименованието произлиза от френската дума за мек - molle. Името си дължи на меката външна част, когато сиренето е младо. С времето, то постепенно се променя и става по-твърдо.
Оранжевият си цвят сиренето дължи на естествения оцветител анато.
Мимолет може да се консумира в различните етапа на неговото зреене. Когато е млад, френският млечен продукт на вкус се доближава до пармезан.
Повечето хора обаче го предпочитат възможно най-узряло.
В този етап сиренето е станало свръхтвърдо и се дъвчи по-трудно, а вкусът се доближава до този на лешник.