Течният шоколад е сладко удоволствие, с което често започваме деня си, намазано върху препечена филийка, с чаша ароматно кафе...
Както повтаряме в началото на всяка статия от поредицата "Направи си сам" - по-добре е сами да си забъркате един течен шоколад, отколкото да консумирате онзи от магазина, в който има палмово масло и много консерванти.
Освен върху филийката, домашно приготвеният течен шоколад може да участва в рецепти за сладкиши.
Със сигурност вкусът и ароматът им ще са много по-изкусителни, благодарение на минималните усилия, които ще положите за приготвянето му.
Да минем по същество.
Необходими продукти за домашен течен шоколад:
1 ч.ч. лешници
350 грама млечен шоколад, начупен
2 с.л. олио от рапица
3 с.л. пудра захар
1 с.л. неподсладено какао
½ ч.л. течна ванилия
¾ ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 176°C.
Запечете лешниците, като ги разпределите равномерно върху хартия за печене, за около 12 минути. Трябва да покафенеят леко.
Разтопете шоколада на водна баня. Разбъркайте и оставете да се охлади.
Увийте готовите лешници в кухненска кърпа и ги втрийте хубаво, да станат гладки. Оставете ги да изстинат напълно.
В кухненски робот смелете лешниците, докато се получи нещо като паста.
Добавете олиото, захарта, какаото, ванилията и солта и продължете да разбивате. Трябва да се получи гладка и еднородна смес.
Прибавете разтопения шоколад, разбъркайте хубаво и отцедете сместа, за да се отстранят по-едрите частици. Колкото повече изстива, толкова по-гъст ще става течният шоколад.
Оставете да изстине на стайна температура. Прехвърлете го в буркан с плътно затваряне. Може да "изкара" до 2 седмици без проблем.