Шоколадовите трюфели са истинско сладко изкушение. Изтънчени, с плътен вкус и силен какаов аромат, те биха превърнали всеки отрязък от деня в специален.
Както знаете, те се "състоят" от шоколадов ганаш в центъра, какао и ядки (лешници, бадеми или кокос).
Разбира се, класическият вариант с ганаш не е единственият – може да се замени с разтопен шоколад, карамел, горски плодове, нуга, мента, ликьор.
Счита се, че сладкарското произведение трюфел се появява за първи път през 1895 година във Франция.
То става световноизвестно няколко години по-късно, на територията на Лондон, където започват да се продават в магазина на Антоан Дюфор.
До ден днешен, шоколадовата продавница предлага трюфели по оригиналната рецепта.
За да се насладите на това изкушение у дома, не е необходимо да ходите до Париж или Лондон. Нашата приятелка Радослава Янева сподели с нас своята чудесна рецепта за трюфели.
(За още чудни домашни рецепти, посетете блога й.)
Продукти за 24 бонбона:
200 гр. натурален шоколад (поне 50 % какао)
100 мл. течна сметана
1 с.л. метакса
настърганата кора от 1/2 портокал
Начин на приготвяне:
Сметаната и наситненият шоколад се затоплят на слаб огън, докато шоколадът се стопи и сместа стане хомогенна.
Оттегля се от огъня и към нея се прибавят портокаловата кора, настъргана на ситно ренде, и метаксата. Прибира се в хладилника за няколко часа.
От добре охладената смес се оформят топчета, които се овалват в какао на прах.
Да ви е много, ама много сладко!