Тиквичките са един от най-любимите продукти за пролетно-летния сезон. Когато се появят на пазара, започваме да ги приготвяме по всевъзможни начини, докато не им се наситим.
Най-традиционния начин за приготвяне е просто да ги изпържим, но това, колкото и да е вкусно, е доста нездравословно. Затова е добре да помислим за малко по-здравословна алтернативна.
Предлагаме ви да надникнем в тефтера на прочутия готвач на Тодор Живков - бай Данчо. Той е извествен с не една и две авторски рецепти.
Тази, която ще ви покажем днес, несъмнено ще ви стане любима. В здравословния вариант на пържените тиквички, те са приготвени във фурна, почти без мазнина, но са все толкова хрупкави и вкусни.
Другото предимство на тази рецепта - не се налага да прекарваме два часа в близост до горещото олио. И така преминаваме към лесната рецепта.
Нужни са ви:
около 1 кг тиквички
2-3 с.л. брашно
2-3 с.л. галета
олио
сол
Тиквичките се обелват и нарязват на кръгчета или на пръчици (както е на снимката). Посоляват се обилно и се оставят за известно време, за да си пуснат водата. След това трябва добре да отцедим отделилата се вода.
Леко намазнавяме тавичката, в която ще печем. В купичка смесваме брашното и галетата. Нареждаме тиквичките, които могат леко да се застъпват.
С помощта на сито наръсваме добре от брашното и галетата върху тиквичките. В загрята а максимум фурна (300 С) слагаме тавата с тиквички и печем до почервеняване.
По желание можем да сервираме тиквичките с млечен сос. За него са нужни:
1/2 кутийка майонеза
2-3 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
Чесънът се пресова, магданозът се нарязва на ситно, объркват се с млякото и майонезата и се подправя със сол на вкус.
Когато тиквичките са готови, нареждат се в чиния и се поливат със соса или пък сосът се сервира отделно в купичка.