Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Прословутите тиквички на бай Данчо

по статията работи: | 10 юли 2015 Прочитания: 29981
От рецептите на известния готвач
Прословутите тиквички на бай Данчо
Източник: Youtube

Тиквичките са един от най-любимите продукти за пролетно-летния сезон. Когато се появят на пазара, започваме да ги приготвяме по всевъзможни начини, докато не им се наситим. 

 

Най-традиционния начин за приготвяне е просто да ги изпържим, но това, колкото и да е вкусно, е доста нездравословно. Затова е добре да помислим за малко по-здравословна алтернативна.

 

Предлагаме ви да надникнем в тефтера на прочутия готвач на Тодор Живков - бай Данчо. Той е извествен с не една и две авторски рецепти. 

 

Тази, която ще ви покажем днес, несъмнено ще ви стане любима. В здравословния вариант на пържените тиквички, те са приготвени във фурна, почти без мазнина, но са все толкова хрупкави и вкусни. 

 

Другото предимство на тази рецепта - не се налага да прекарваме два часа в близост до горещото олио. И така преминаваме към лесната рецепта. 

 

Нужни са ви:

 

около 1 кг тиквички

2-3 с.л. брашно

2-3 с.л. галета

олио

сол

 

Тиквичките се обелват и нарязват на кръгчета или на пръчици (както е на снимката). Посоляват се обилно и се оставят за известно време, за да си пуснат водата. След това трябва добре да отцедим отделилата се вода. 

 

Леко намазнавяме тавичката, в която ще печем. В купичка смесваме брашното и галетата. Нареждаме тиквичките, които могат леко да се застъпват. 

 

С помощта на сито наръсваме добре от брашното и галетата върху тиквичките. В загрята а максимум фурна (300 С) слагаме тавата с тиквички и печем до почервеняване. 

 

 

По желание можем да сервираме тиквичките с млечен сос. За него са нужни:

 

1 кисело мляко

1/2 кутийка майонеза

2-3 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

сол на вкус

 

Чесънът се пресова, магданозът се нарязва на ситно, объркват се с млякото и майонезата и се подправя със сол на вкус.

 

Когато тиквичките са готови, нареждат се в чиния и се поливат със соса или пък сосът се сервира отделно в купичка.

 

Рейтинг: 5 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...