Блатовете се пекат с две различни тавички - малката е с диаметър 16 см, а голямата е с диаметър 26 см.
4
5
7
За големият блат разбиваме 4 яйца с 1 чаена чаша кристална захар. Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта, жълтъците с 1 чаена лъжичка вода.
Прибавяме жълтъците към белтъците и бъркаме без спиране. Прибавяме и 1 чаена чаша брашно на струйка.
Сместа изсипваме върху изрязана и намаслена с олио хартия в тавичката и печем на 180 С за около 30 - 35 минути, докато се изпече (като пробваме с клечка за зъби - ако не остава по клечката, значи е изпечен блатът).
Трябват ни общо два големи блата. За малкия блат: 2 броя яйца, 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша брашно, 1 ванилия. По същия начин разбиваме отделно белтъците от жълтъците и печем 2 малки блата.
На една страна оставяме блатовете изпечени, през това време си приготвяме сиропа. Вземаме 500 мл вода, 300 гр захар, 4 ванилии и 10 капки ром есенция. Когато заври водата, слагаме захарта и ври така 10 минути. Слагаме ванилията и есенцията от ром.
Сглобяването на тортата: слагаме в кръгла табличка или тортена голяма чиния големия блат, студен, но сиропиран с горещ сироп.
Редим кръгчетата банани. Слагаме пак другия блат върху този и пак сиропираме. Мажем със сметаната и редим бананите, но кръгът вече намалява - според другия малък блат, който ще се слага после отгоре.
Поставяме отгоре малкия блат. Сиропираме пак и мажем със сметаната.
Полагаме и последния малък блат, сиропираме, мажем само със сметаната, като най-отгоре не слагаме банани.
И така измазваме цялата торта със сметаната. Ръсим със смлените орехи само на долните големи блатове, украсяваме със шприца на розички, ръсим с шоколадовите пръчици.
Когато престои 24 часа, тортата е супер вкусна. Да ви е сладко!