Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сметанова торта "Светли"

6
Сметанова торта "Светли"
Източник: Светла
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Националност:българска кухня
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 18 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Блатовете се пекат с две различни тавички - малката е с диаметър 16 см, а голямата е с диаметър 26 см.








    4


    5




    7

  • 2

    За големият блат разбиваме 4 яйца с 1 чаена чаша кристална захар. Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта, жълтъците с 1 чаена лъжичка вода.

  • 3

    Прибавяме жълтъците към белтъците и бъркаме без спиране. Прибавяме и 1 чаена чаша брашно на струйка.

  • 4

    Сместа изсипваме върху изрязана и намаслена с олио хартия в тавичката и печем на 180 С за около 30 - 35 минути, докато се изпече (като пробваме с клечка за зъби - ако не остава по клечката, значи е изпечен блатът).

  • 5

    Трябват ни общо два големи блата. За малкия блат: 2 броя яйца, 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша брашно, 1 ванилия. По същия начин разбиваме отделно белтъците от жълтъците и печем 2 малки блата.

  • 6

    На една страна оставяме блатовете изпечени, през това време си приготвяме сиропа. Вземаме 500 мл вода, 300 гр захар, 4 ванилии и 10 капки ром есенция. Когато заври водата, слагаме захарта и ври така 10 минути. Слагаме ванилията и есенцията от ром.

  • 7

    Сглобяването на тортата: слагаме в кръгла табличка или тортена голяма чиния големия блат, студен, но сиропиран с горещ сироп.

  • 8

    Редим кръгчетата банани. Слагаме пак другия блат върху този и пак сиропираме. Мажем със сметаната и редим бананите, но кръгът вече намалява - според другия малък блат, който ще се слага после отгоре.

  • 9

    Поставяме отгоре малкия блат. Сиропираме пак и мажем със сметаната.
    Полагаме и последния малък блат, сиропираме, мажем само със сметаната, като най-отгоре не слагаме банани.

  • 10

    И така измазваме цялата торта със сметаната. Ръсим със смлените орехи само на долните големи блатове, украсяваме със шприца на розички, ръсим с шоколадовите пръчици.

  • 11

    Когато престои 24 часа, тортата е супер вкусна. Да ви е сладко!

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Zlatina Todorova
20.03.2013 | 16:47
изглежда чудесно , но мисля че става много сладка
5
Borqna Petrova
26.02.2013 | 12:25
това е моята торта...страхотна е :)
4
pepi damjnova
30.01.2013 | 19:06
Ще направя тортата.
3
gabriela gabrielova
30.01.2013 | 11:37
Добре изглежда тортата.
2
kalinka kalinkova
29.01.2013 | 22:16
Да,предложението за тази торта наистина е добро.
1
zvetanka ivanova
29.01.2013 | 21:27
Добро предложение, скоро ще имам повод и съм решила да приготвя аз тортата. Тази рецепта ми хареса.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...