Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Точена баница с тиква

Точена баница с тиква
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат солта, оцета и олиото. Започва се размесване, като се добавя по малко хладка вода, до получаване на хубаво гладко тесто.

  • 2

    Полученото тесто се разделя на 8 топчета с приблизително равна големина. Всяко топче се разточва леко на кора с големина на десертна чиния, нареждат се върху чиста кърпа и се оставят, покрити с домакинско фолио, около 20 мин да почине тестото.

  • 3

    През това време в чинийка се смесват захарта, канелата и галетата, която се слага, за да поема влагата и да не стане водниста и клисава баницата.

  • 4

    Стафидите се накисват в купичка с вода, колкото да ги покрие, за да омекнат, ако ползвате орехи, това не е необходимо.

  • 5

    Тиквата се почиства и рендосва, като посоченото количество 500 гр е за рендосана тиква.

  • 6

    Върху плот (маса) се поставя всяка кора и започва да се тегли с пръсти, така че да стане много тънка, почти прозрачна. Възможно е да се накъса на места, не е фатално. Поръсва се с масло, след което се взима от тиквата и се разпределя по кората.

  • 7

    Върху тиквата се ръси от сместа със захарта и канелата, накрая се добавят и стафиди, които изтискваме леко преди да ги сложим.

  • 8

    Хваща се единия край на кората и се навива на руло, което се усуква и се слага в намазнена тава, като се реди от средата на тавата във форма на охлюв.

  • 9

    Така се процедира със всичките кори, накрая баницата се намазва с разбит жълтък с 1 с.л.олио и се пече 70 мин на 170 С до златисто.

  • 10

    По желание след като поизстине се поръсва с пудра захар.

  • 11

    Количествата на тиквата и захарта са ориентировъчни, според предпочитанията може да се увеличи или намали. Галетата може да се замени със пшеничен грис, стафидите с орехи. Големината на тавата е с диаметър 30 см.

продукти
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...