Искаме в началото да предупредим по-чувствителните да не четат тази статия. Може да почувствате известен дискомфорт в стомаха след тези редове.
На различните континенти хората разбират различни неща като деликатеси. За нас един средно голям паяк може да е повод да опищим къщата, въртейки се около оста си в желанието да намерим нещо, с което да го убием, но за някои народи това е истинска находка. Може би вече ви дойде наум какво мсятаме да ви покажем само след малко. Да, точно така, някои от най-отвратителните неща, които се ядат по света. И пак казваме – за нас може и да са наистина отвратителни, но за някого това е ежедневна най-обикновена порция обяд.
Започваме с патица, ама не патешко месо, а ембрион. Деликатес в Югоизточна Азия.
Насекоми и червеи. За тях сме си говоили вече, както и за вероятността в недалечно бъдеще това е част и от нашата храна. Днес са деликатес в Банкок, столицата на Тайланд. И все пак те са пържени, не бързайте да съдите тайландците, може би има защо да консумират насекоми...
Няколко месечно яйце – мариновано по специален (гнусничък) начин и оставено така в продължение на седмици или месеци... Защо му е на някого да прави това?!
Пържени паяци, но от тези големите, които сме благодарни, че няма по нашите ширини. Пържат ги в много олио и са голяма атракция за туристите в Камбоджа.
Пушена овча глава – добре това не е толкова шашкащо (може би), но не, благодарим.
Ларви на мравки – погледнете снимката, може и да мине за зърнен продукт! Внимавайте, в Мексико се предлага на много места като деликатес, поръчвайте внимателно, ако попаднете там. Ларвите могат да се използват и като част от пълнежа за такос, имайте предвид и това.
Суров октопод, деликатес в Корея. Поръсен със сусам и сусамово олио. Изглежда безопоасно за любителите на морските дарове, но октоподчетата са живи, а това може да представлява сериозна опасност.
Като сме на тема сурови морски дарове, можете да си поръчате такива дори в Германия и Австралия. На някои места дори можете да изберете конкретния екземпляр, който да пристигне мърдащ в чинията ви.
Очи от риба тон. В Китай е нещо нормално за хапване. Запържват се и се заливат със соев сос.
кадри:youtube.com
Кървави палачинки, направени от свинска кръв, мляко, брашно, меласа, лук и масло. Тази вкусотия се сервира във Финландия и Швеция.
Гребен от петел. В Италия това е известен деликатес. Често се изпозлват за декорация от големите шеф-готвачи.
Пенис от бик. Смята се за силен афродизиак по обиктивни причини.