Пресейте брашното, какаото, солта и содата. Разбъркайте добре.
В друга купа сложете 1 ч.ч. размекнато масло (200 г), бялата и кафявата захар. Разбъркайте с миксер до хомогенна смес. После прибавете яйцата и ванилията и разбъркайте отново.
В тази купа започнете да добавяте по малко от сухите съставки и малко от виното (общо трябва да добавите 250 мл вино в сместа за кекса). Добавяйте по малко от виното и сухите съставки и разбърквайте постоянно, докато стане хомогенна смес.
Прехвърлете в леко намазнена тавичка и печете 45 минути на 180 С.
За глазурата - натрошете шоколада на дребно и го разтопете заедно с маслото на водна баня или в микровънова. Добавете останалото вино и пудрата захар и разбъркайте до гладка смес. С нея полейте леко изстиналия кекс.