Брашното се слага в купа. Към него се прибавя предварително охладеното краве масло (180 г), нарязано на малки парченца.
С помощта на вилица всичко се смесва добре, за да стане на трохи и маслото да е поело брашното. После постепенно се добавя студената вода по 1 с.л. и се замесва гладко твърдо тесто.
Завива се с фолио и се прибира за 30 минути в хладилника.
През това време ябълките се почистват и настъргват (или режат на малки парченца). Слагат се в тиган заедно с останалото масло.
След като леко се запържат, се прибавя захарта и се оставя малко да се карамелизира. После се добавят подправките - канелата, тъмния ром (есенция) и ванилията. Оставя се така 10 минути, после се сваля от котлона и се оставя да изстине.
От тестото се отделя 1/3. Другата част се разточва с дебелина 1 см - трябва да е малко по-голямо от дъното на тавата, в която ще печете.
Кората се слага в тавата, отгоре се разпределя изстиналата плънка. Остатъка от тестото също се разточва и се реже на ленти или друга декорация по желание.
Пече се 40 минути в загрята на 180 С. Когато е готов, се намазва с мед за блясък и се поръсва с пудра захар.
* Паят е вкусен както топъл, така и студен.